Heb je recht op AOW als je gaat wonen in het buitenland?

Getty Images

De hoogte van een AOW-pensioen is ­afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Veranderingen in je privéleven kunnen dus grote gevolgen hebben voor de AOW. De belangrijkste zetten we hier op een rij.

Als u in 2024 overweegt om met uw AOW naar het buitenland te verhuizen, is het belangrijk om te weten dat uw AOW niet automatisch stopt. Er zijn belangrijke wijzigingen en voorwaarden die invloed kunnen hebben op uw uitkering en aanvullende voorzieningen. Hier vindt u een overzicht van wat u moet weten.

Blijft mijn AOW-uitkering doorlopen in het buitenland?

Ja, uw AOW-uitkering stopt niet als u naar het buitenland verhuist. Maar de hoogte van uw uitkering en aanvullende rechten kunnen afhankelijk zijn van waar u naartoe verhuist en uw persoonlijke situatie:

  • EU/EER-landen en verdragslanden
    In deze landen blijft u uw volledige AOW ontvangen. Nederland heeft verdragen met landen binnen de EU/EER, maar ook met bijvoorbeeld Canada, de VS, Turkije, Australië en Marokko. Een volledig overzicht vindt u bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

  • Niet-verdragslanden
    Als u naar een land verhuist waarmee Nederland geen verdrag heeft, kan dit invloed hebben op de hoogte van uw AOW-uitkering. Soms ontvangt u minder, afhankelijk van de lokale regelgeving en de afspraken tussen Nederland en dat land.

Wat gebeurt er met mijn aanvullende voorzieningen?

  • Nabestaandenuitkering Anw
    Bij verhuizing naar het buitenland vervalt vaak uw verzekering voor de Anw, tenzij u in een verdragsland woont.

  • Zorgverzekering en de Wet langdurige zorg (Wlz)
    In Nederland bent u automatisch verzekerd voor langdurige zorg via de Wlz. Bij een verhuizing naar het buitenland vervalt deze verzekering. U kunt dan ook geen Nederlandse zorgverzekering meer afsluiten, behalve als u naar een verdragsland verhuist. In dat geval kunt u gebruikmaken van het lokale zorgsysteem, waarvoor u via het CAK een bijdrage betaalt.

  • Belastingheffing
    Uw AOW-uitkering blijft belastbaar, maar afhankelijk van uw nieuwe woonland kan Nederland geen belasting meer inhouden. Dit hangt af van belastingverdragen.

Kan ik mijn volledige AOW blijven ontvangen?

De volledige hoogte van uw AOW hangt af van uw burgerlijke staat en het land waar u woont:

  • Alleenstaanden: U ontvangt 70% van het netto-minimumloon, tenzij u in een niet-verdragsland woont. In dat geval kan uw uitkering lager uitvallen.

  • Gehuwden of samenwonenden: U ontvangt 50% van het netto-minimumloon per persoon, mits u in een verdragsland woont.

    Lees ook: Hoeveel AOW krijg ik vanaf 1 juli 2024?

Zorgtoeslag en zorgverzekering in het buitenland

Als u in een verdragsland woont, kunt u via een formulier van het CAK toegang krijgen tot het lokale zorgsysteem. De SVB houdt in dat geval een zorgbijdrage in op uw AOW-uitkering. Daarnaast kunt u bij een laag inkomen mogelijk zorgtoeslag blijven ontvangen van de Belastingdienst.

Lees ook: Kan ik zorgtoeslag krijgen als ik in het buitenland woon?

Wachttijd bij terugkeer naar Nederland

Als u in een niet-verdragsland heeft gewoond en besluit terug te keren naar Nederland, geldt een wachttijd van één maand per jaar dat u in het buitenland heeft gewoond, met een maximum van twaalf maanden. Voor verdragslanden geldt deze wachttijd niet.

Belangrijk: neem contact op met de SVB

Het is verstandig om uw verhuizing tijdig te melden bij de SVB. Zij kunnen u informeren over hoe uw AOW en andere rechten worden beïnvloed door uw verhuizing.

Kortom: uw AOW stopt niet bij verhuizing naar het buitenland, maar de hoogte van uw uitkering en aanvullende voorzieningen kunnen afhankelijk zijn van het land waar u gaat wonen. Zorg dat u goed geïnformeerd bent voordat u de stap zet!

Alle artikelen in deze reeks:

Auteur