Geen koffie en cake, wel toost op het leven

Getty Images

Uitvaarten mogen gerust wat minder plechtig en formeel, vindt een meerderheid van de Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer onder zo’n 2.400 Nederlanders.

De traditionele uitvaart, waarbij aanwezigen zwarte kleding dragen, er klassieke muziek wordt gedraaid en professionele dragers de kist begeleiden, lijkt op z’n retour. Dat wil echter niet zeggen dat er geen rituelen of tradities meer verbonden zijn aan een uitvaart, zegt Guus Sluiter, directeur van het Nederlands Uitvaart Museum: de details zijn alleen veranderd.

Nog steeds lopen aanwezigen langs de kist om afscheid te nemen, leggen ze er bloemen op en worden er woordjes gedaan. Uitvaarten worden steeds persoonlijker om ze aan te laten sluiten bij het leven van de overledene. Bijvoorbeeld door een fotopresentatie te geven, de favoriete muziek van de overledene af te spelen of de kist te beschilderen. Of om na afloop te borrelen met de favoriete drank.

“Of het nu koffie is of gin-tonics: dat je na afloop iets met elkaar drinkt, hoort erbij.”

Religieuze aspecten van een uitvaarten verdwijnen vaker naar de achtergrond. In plaats daarvan geven nabestaanden in hun speeches levenslessen van de overledene mee.

Geen grafzorg, verplichtingen of hoge kosten

Zeven op de tien Nederlanders kiest voor cremeren. Ze willen hun nabestaanden niet verplichten een graf te bezoeken of hen opzadelen met het onderhoud ervan. Ook spelen de lagere kosten voor een crematie een rol bij de keuze hiervoor.

Grote verschillen

Tussen provincies en leeftijdscategorieën bestaan grote verschillen. Vooral onder 18- tot 30-jarigen verschuiven de uitvaartwensen: meer dan vier op de vijf stapt af van de traditionele uitvaart. Onder 75-plussers is dit precies andersom. Ook bij crematies is deze verdeling te zien: slechts 15 procent van de 18- tot 30-jarigen kiest voor een gewone begrafenis; terwijl bijna drie op de vijf 75-plussers nog begraven wil worden.

Een toost op het leven van de overledene is vooral populair in Flevoland en Noord-Holland. De noordelijke provincies gaan niet mee met de gangbare uitvaarttrends. Zo zijn in Groningen de uitvaarten juist nog traditioneel, met koffie en cake na afloop. Ook wil bijna driekwart van de Groningers een open kist, terwijl men in vrijwel alle andere provincies – met uitzondering van Friesland, waar de verdeling gelijk is – kiest voor een gesloten kist.

Friesland is de enige provincie waar een meerderheid van de mensen aangeeft een formele uitvaart te prefereren. En in Drenthe kiezen mensen, net als in Groningen, vaker voor de traditionele uitvaart met koffie en cake.

Bronnen: Algemeen Dagblad & Uitvaartverzekeringwijzer

Auteur