Plus onderzoek: voelt u zich nog wel veilig?

Getty Images

50-plussers voelen zich steeds vaker een doelwit. Meer dan de helft is weleens bang het slachtoffer te worden van criminaliteit. Een kwart vreest een overval thuis.

Waar we enige tijd geleden misschien nog het gevoel hadden dat iedereen van ouderen ‘afbleef’, heerst nu bij velen de angst. Zelfs tot achter de eigen voordeur. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 850 lezers van 50 jaar en ouder. U vindt hier de resultaten van de enquete.
 

Roofoverval

Meer dan een kwart van de ondervraagden die criminaliteit vrezen, is bang voor een roofoverval thuis. Op straat voelt 55 procent zich niet veilig. De helft van de angstige ondervraagden voelt zich meerdere keren per maand onveilig.
De redenen voor de angst zijn verschillend. Eén op de zeven (14 procent) geeft aan zelf al eerder het slachtoffer van een misdrijf te zijn geweest. Twee op de drie geven ‘je hoort en leest er tegenwoordig zoveel over’ als reden. Anderen voelen zich minder goed en sterk dan vroeger. “Sinds ik in een scootmobiel zit, voel ik me kwetsbaarder”, aldus een van hen.


 

Deur blijft ’s avonds dicht

Het gevoel van onveiligheid bepaalt voor een deel het dagelijks leven. 60 procent doet ’s avonds de deur niet meer open. Meer dan de helft installeerde buitenverlichting en extra sloten. En één op de drie gaat ’s avonds de deur niet meer uit. Wie dat nog wel doet, mijdt liever plekken waar jongeren rondhangen. Ook voetgangers­tunnels, fietstunnels en pinautomaten worden ’s avonds gemeden. Een ondervraagde heeft ‘een aluminium honkbalknuppel naast het bed’. Een ander overweegt ‘zelf een wapen aan te schaffen ter verdediging’.
 

Criminaliteit daalt

Annelies van Voornveld van de politie Eenheid Amsterdam valt het op dat het gevoel van onveiligheid niet strookt met de cijfers. Want de criminaliteit is, in elk geval volgens de cijfers, gedaald. “Van overvallen thuis is de impact groot”, zegt ze. “Iedere overval is er een te veel, maar het gebeurt naar verhouding gelukkig niet vaak. Toch lijken veel mensen juist daar bang voor te zijn.”
 

Waar komt die angst dan toch vandaan?

Hoogleraar Veiligheid en Burgerschap Hans Boutellier: “De wereld komt keihard binnen via de media. En de afgelopen vijftig jaar nam de criminaliteit ook een enorme vlucht. Als je nagaat dat de eerste bankoverval in Nederland in 1965 plaatsvond bij een bank die tussen de middag niet op slot werd gedaan, dan zie je wel hoe Nederland is veranderd.”


 

Gezag

Eén op de drie ondervraagden geeft in elk geval aan terug te verlangen naar de tijd dat de politie ‘nog gezag had’. Annelies van Voornveld van de politie Amsterdam: “Ik denk dat wij als politie nog genoeg gezag hebben. Het omgaan met het publiek is veranderd, omdat de hele maatschappij is veranderd. Je kunt niet meer zeggen: ‘Wat gaan wij doen, mevrouwtje?’ En wat is het effect van autoritair zijn? Bijvoorbeeld tegenover hangjongeren? Dan los je het probleem voor even op, of je verplaatst het.”
 

Honkbalknuppel

Van Voornveld vindt het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het installeren van extra sloten en buitenverlichting. “Een inbreker wil binnen twee minuten binnen zijn. Alles wat je doet om hem te vertragen, heeft nut. Inbrekers hebben een hekel aan licht. Je huis een bewoonde indruk geven, helpt ook goed.”

En een honkbalknuppel onder je bed? Dat vindt ze een gewetensvraag. “Het is geen verboden wapen, maar hoe verstandig is het? Want hoe handig ben jij met die knuppel? Ik zou het zeker niet adviseren. En ik zou ook niet aanraden om zelf de held te gaan uithangen.”


 

10 tips voor meer veiligheid thuis

  1. Het lijkt een open deur, maar toch: verstop huissleutels nooit onder de deurmat of plantenbak.
  2. Zorg voor buitenverlichting, zoals een sensorlamp die aangaat als iemand in de buurt komt.
  3. Laat sleutels niet aan de binnen­kant van de deur zitten. Via de brievenbus of een ingeslagen ruitje kunnen dieven dan makkelijk de deur openen.
  4. Schaf een kluisje aan voor kostbaarheden en belangrijke documenten.
  5. Woont u als vrouw alleen? Laat dat liever niet blijken op het naambordje. Dus niet: G. de Boer-van Straten, maar: G. de Boer.
  6. Laat nooit onbekenden binnen, ook niet als ze zeggen van de thuiszorg of ’t elektriciteitsbedrijf te zijn.
  7. Met een kierstandhouder op de deur kunt u veilig spreken met ­iemand die aan de deur staat.
  8. Installeer een spionnetje in de deur of een intercom met camera, zodat u kunt zien wie er aanbelt.
  9. Op vakantie? Laat de gordijnen open, sluit lampen en/of de radio aan op een tijdschakelaar, en laat de brievenbus legen door buren.
  10. Spreek geen boodschap in op uw voicemail of het antwoordapparaat zoals ‘ik ben niet thuis’ of ‘wij zijn op vakantie’.


10 tips voor meer veiligheid op straat

  1. Stop uw geld in een binnenzak of in een plat halstasje.
  2. Neem niet meer contant geld mee dan u nodig hebt.
  3. Verlaag de opnamelimiet op uw bankrekening en het bedrag dat u rood mag staan. De schade blijft dan beperkt als uw pinpas gestolen wordt.
  4. Laat als het kan uw tas thuis.
  5. Tas toch mee? Draag hem aan de kant van de huizen, zodat hij niet weggerukt kan worden door bijvoorbeeld een scooterrijder.
  6. Stop in uw tas geen huissleutels, agenda of identiteits­bewijs waarop uw adres staat.
  7. Neem ’s avonds de veiligste route: goed verlicht, overzichtelijk, bewoond en goed bestraat.
  8. Doe bij verlies of diefstal van geld en spullen altijd aangifte bij de politie.
  9. Loop rechtop en kijk rustig om u heen. Mensen die zelfverzekerd overkomen, zijn minder aantrekkelijk voor een dief.
  10. Volg een weerbaarheids­training.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine