Verhuizen met vruchtgebruik

Vraag van de week

Getty Images

Na het overlijden van mijn vrouw heb ik het vruchtgebruik van de woning geërfd. Mijn kinderen kregen het bloot eigendom. De woning wordt me echter te groot en ik zou graag verhuizen naar een kleiner koopappartement. Mag dat met vruchtgebruik?

Wat u precies wel en niet mag met het vruchtgebruik kunt u teruglezen in het testament van uw vrouw. Staat er in dit testament dat u als vruchtgebruiker mag vervreemden (van eigenaar doen veranderen) en bezwaren (bijvoorbeeld een hypotheek vestigen), dan kunt u zonder toestemming van de kinderen de woning verkopen en een andere appartement terugkopen. Over dit nieuwe appartement krijgt u dan weer het vruchtgebruik. Houdt u bij de verkoop geld over, dan houdt u daarover weer het vruchtgebruik. Mag u van het testament van uw vrouw interen op dat waarover u het vruchtgebruik heeft, dan mag u dat geld opmaken voor uw levensonderhoud. Zonder dit recht mag dit interen niet, maar mag u wel de vruchten (de rente) gebruiken van het kapitaal. Helaas is de rente vrijwel nihil.

Niet altijd geeft het testament u de mogelijkheid om te vervreemden, in die situaties heeft u de toestemming van de blooteigenaren nodig om de woning te kunnen verkopen en een andere woning te kunnen kopen. Is de relatie goed dan zal dit niet tot problemen leiden en kunt u samen op jacht naar een leuke geschikte woning. Bij minder goede relaties moet soms de rechter er aan te pas komen.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.