Overgestapt naar een andere mobiele provider of een nieuwe smartphone gekocht? Dan moet je de simkaart vervangen of overzetten. Dat doe je zo.
De simkaart
Een simkaart is een klein kaartje dat hoort bij het bel- en internetabonnement van je smartphone. Het kaartje is eigenlijk een minicomputer met een eigen kleine processor en geheugen. Een simkaart gebruik je om contact te maken met je mobiele provider, zoals KPN of Vodafone. Je hebt hem nodig als je wilt bellen of internetten met je smartphone. De simkaart bevat onder andere je mobiele telefoonnummer.
Simkaarten maken het makkelijk over te stappen naar een andere mobiele provider. Bijvoorbeeld als je daar een goedkoper abonnement kan nemen. Je krijgt dan een andere simkaart maar hoeft niet ook meteen een andere smartphone te kopen. Je verwisselt je oude simkaart met de nieuwe en kunt vrolijk verder bellen en internetten bij je nieuwe provider. Een simkaart zorgt er ook voor dat je simpel kan overstappen naar een nieuwe smartphone. Daarvoor haal je je simkaart uit je oude smartphone en zet hem over naar je nieuwe mobiel. Je belt en internet dan gewoon verder met je bestaande abonnement.
Een simkaart omwisselen
Blijf je je huidige smartphone gebruiken maar stap je over naar een nieuwe mobiele provider? Dan ontvang je een nieuwe simkaart die je oude vervangt.
De makkelijkste manier om je simkaart om te wisselen, is het te laten doen in de winkel waar je een nieuw abonnement hebt gekocht. Als de winkel die service niet biedt, of als je je simkaart op internet hebt gekocht, moet je het zelf doen. Dat is niet moeilijk als je de juiste stappen volgt.
Als je de simkaart in je smartphone vervangt, blijven je contacten en andere gegevens gewoon staan in het opslaggeheugen van je smartphone.
De simkaart zit in de meeste smartphones verborgen in een klein laatje of houdertje aan de zijkant. Bij oudere smartphones moet je soms de hele achterkant of een deel daarvan wegschuiven. Je ziet de simkaart dan in zijn houder, waar je hem voorzichtig uit kan schuiven. Weet je niet zeker waar de simkaarthouder bij jouw smartphone zit? Raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing bij je smartphone.
Voor het openen van het laatje is er gewoonlijk een gereedschapje meegeleverd bij je smartphone. Dat is een metalen pinnetje dat er enigszins uitziet als een verbogen paperclip. Het is gereedschap dat je makkelijk kwijtraakt, dus als je het niet meer hebt, kun je ook gewoon een paperclip gebruiken. Verbuig een pootje van de paperclip zodat het naar buiten uitsteekt.
Om je simkaart te vervangen:
• Zet eerst je smartphone uit.
• De simkaarthouder zit standaard aan de zijkant van je smartphone. Hij is herkenbaar aan een klein gaatje of deukje. Vind je de houder niet? Raadpleeg dan de handleiding. Misschien moet je de achterkant van je smartphone verwijderen. De simkaart zit dan in een apart vakje, waaruit je hem naar buiten schuift.
• Steek het pinnetje in het gaatje van de simkaarthouder. Druk het voorzichtig naar binnen totdat het laatje open klikt.
• Trek de simkaarthouder uit de smartphone zodat je goed bij de simkaart kan.
• Haal de simkaart uit het laatje.
Mini, micro en nano
Simkaarten zijn er in drie formaten: mini, micro en nano. Nano is de kleinste versie. Mini wordt in moderne smartphones bijna niet meer gebruikt.
Een nieuwe simkaart zit gewoonlijk op een plastic kaart ter grootte van een betaalpas. Daarop staan ook belangrijke gegevens bij de simkaart, zoals het telefoonnummer en de PUK-code. De PUK-code heb je nodig als je te vaak een foute pincode bij je simkaart hebt ingetoetst op je smartphone. Met de PUK-code deblokkeer je je simkaart. Bewaar dit plastic kaartje met gegevens dus goed.
Een simkaart wordt standaard in alle drie formaten geleverd. Je kunt dan voorzichtig de simkaart in het juiste formaat afbreken. Kijk hiervoor naar de grootte van je oude simkaart, zodat je weet op welke grootte je de nieuwe simkaart moet afbreken. Let op! Knip de simkaart niet met een schaar op maat, want dan kun je per ongeluk de kaart beschadigen.
Als je per ongeluk de simkaart op een te klein formaat hebt afgebroken, kun je de rand er terug omheen proberen te plaatsen en dan de simkaart met rand in de simkaarthouder te leggen. Mocht dat niet werken, dan zijn er ook voor een paar euro simkaart adapters van plastic te koop bij onder andere telecomwinkels.
• Doe de nieuwe simkaart in de houder. Let erop dat je hem er goed in plaatst. Dat kan maar op een manier. Let daarvoor op de inkeping in de hoek van de simkaart.
• Duw de simkaarthouder weer voorzichtig terug in de smartphone. Dit kan ook maar op een manier. Let erop dat je hierbij niets forceert. Bij smartphones zonder simkaartlaatje schuif je de achterkant van je smartphone terug op zijn plek.
• Als de simkaart netjes in de smartphone zit, kun je de smartphone aanzetten. Je moet dan de pincode voor je nieuwe simkaart intoetsen. Dit is meestal 0000, maar controleer dit voor de zekerheid in de gebruiksaanwijzing bij de simkaart.
Gooi je oude simkaart niet weg, maar bewaar hem. Dat is handig als er gegevens op de kaart blijken te staan die je later nog nodig hebt.
Simkaart naar een andere smartphone overzetten
Het kan ook gebeuren dat je je bel- en internetabonnement bij dezelfde mobiele provider houdt, maar overstapt naar een andere smartphone. Bijvoorbeeld omdat je oude mobiel kapot is gegaan of omdat je toe bent aan een nieuwer model. Hierbij blijkt hoe handig een simkaart is, omdat je je abonnement, provider en telefoonnummer gewoon kan blijven gebruiken op je nieuwe smartphone. Het maakt dan zelfs niet uit of je van een iPhone overstapt naar een Android smartphone of omgekeerd. Je simkaart werkt in beide typen.
Als je overstapt naar een nieuwe smartphone, kun je je contacten en andere gegevens veiligstellen en overzetten. Zo kun je die gegevens op je nieuwe smartphone blijven gebruiken. Overzetten kan op verschillende manieren: ook van een iPhone naar een Android smartphone of omgekeerd. Hiervoor gebruik je Wifi. Hier lees je meer over in het eerstvolgende artikel.
Voor de instructies bij het overzetten van de simkaart van je oude naar je nieuwe smartphone, kun je kijken bij Een simkaart omwisselen. Iets waar je wel even rekening mee moet houden, is dat je huidige simkaart een ander formaat kan hebben dan in de simkaarthouder van je nieuwe smartphone past. Als je een micro simkaart hebt, terwijl de simkaarthouder voor een kleinere nano sim is, werkt het makkelijk. Je breekt simpelweg de rand van de micro simkaart weg zodat je de nano versie overhoudt. Let op! Knip niet, want dan kun je per ongeluk de kaart beschadigen. Gaat het om een nano sim die in een grotere micro simhouder moet passen, dan heb je een adapter nodig. Voor een paar euro koop je een plastic simkaart adapter bij onder andere telecomwinkels.
Hou er ook rekening mee dat de simkaarthouder op een andere plek in de nieuwe smartphone kan zitten. Kijk hiervoor eventueel in de handleiding.
Nieuw telefoonnummer in WhatsApp
Je kunt gewoon je telefoonnummer behouden als je overstapt naar een andere mobiele provider. Maar neem je wel een ander telefoonnummer en je gebruikt WhatsApp, dan moet je dat doorgeven bij je account in de app.
Om een nieuw telefoonnummer in WhatsApp op te geven:
• Zorg ervoor dat de nieuwe simkaart in je smartphone zit.
• Tik op WhatsApp.
• Bij Android: tik op de drie puntjes rechtsboven.
• Tik op Instellingen.
• Tik op Account.
• Tik op Wijzig nummer of Nummer wijzigen.
• Tik op Volgende.
• Voer je oude en nieuwe telefoonnummer in de volledige internationale notatie in. Dus met +316 ervoor, als in +316 12345678.
• Tik op Volgende.
• Kies welke WhatsApp contacten je wilt informeren over je nieuwe nummer. Iedereen informeren is aan te raden.
• Tik op Gereed.
• Registreer en bevestig je nummer via sms.