Misschien is het je al wel eens opgevallen: met koud weer lijkt het wel alsof de batterij van je telefoon sneller leegloopt. Of de batterijen van je rookmelder zijn ineens aan vervanging toe in de winter. Heeft dat met kou te maken?
Het ligt niet aan het sneller leeglopen van de batterij, maar aan de chemische reactie die door kou wordt veroorzaakt. Dat legt Petra de Jongh, hoogleraar Katalysatoren en Materialen voor Duurzame Energie aan de Universiteit van Utrecht, uit aan NRC. Het heeft te maken met het pendelen tussen twee polen, een positieve pool en een negatieve pool. Lithiumionen zitten normaal gesproken graag aan de positieve kant en wanneer je de batterij oplaadt, gaan ze gedwongen naar de negatieve kant. Is je batterij opgeladen of stop je met opladen? Dan gaan de lithiumionen weer naar de positieve kant.
Van koud naar warm
Hoe kouder het wordt, hoe langzamer de lithiumionen heen en weer pendelen. Je telefoon kan dan van een volle batterij ineens uitvallen. Ga je daarna naar een warme ruimte, dan de telefoon ook weer op. Dan kan het zo zijn dat je, als je hem weer aanzet, een nog bijna volle batterij hebt.
Je kunt helaas weinig tegen dit fenomeen doen. De reactie van de lithiumionen is niet sneller terug te draaien dan door de telefoon (langzaam) warm te laten worden.
Bron: NRC.nl