Linzen-tomatensoep met knoflookbroodjes

Getty Images

Linzen zijn peulvruchten en staan in de Schijf van Vijf samen met vis en ei in een vak.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 150 gram linzen
  • 1 plakje rauwe ham
  • 2 bruine pistoletjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • Mespunt tijm
  • 400 gram mexicaanse roerbakgroente
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • ½ bouillontablet met minder zout

Bereiding

  1. Was de linzen en kook ze in ruim water in 20-40 minuten gaar.
  2. Warm de grill voor.
  3. Bak het plakje rauwe ham onder de grill knapperig.
  4. Snijd de pistoletjes open.
  5. Pers het teentje knoflook boven een kommetje uit en roer er ½ eetlepel olie en wat tijm door. Bestrijk hiermee de snijvlakken van de pistoletjes.
  6. Rooster de halve pistoletjes onder de grill bruin.
  7. Bak de groentemix in de rest van de olie in een soeppan enkele minuten.
  8. Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer of in de keukenmachine.
  9. Voeg de uitgelekte linzen, de gepureerde tomaten, 200 ml water en het stuk bouillontablet toe en breng dit aan de kook. Laat de soep een paar minuten zacht koken.
  10. Maak de soep op smaak met wat peper.
  11. Leg op ieder portie wat verkruimelde ham en geef er de broodjes bij.

Ingrediënten over?

Rauwe ham: bewaar rauwe ham verpakt in plastic of een koelkastdoosje maximaal 7 dagen in de koelkast.

Voedingswaarden

Energie 
670kcal
Eiwit 
35 gram
Koolhydraten 
85 gram
Vezels 
30 gram
Vet 
15 gram
Verzadigd vet 
3 gram
Zout 
1000 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum