Oogirritatie: Zo lost u dat op

Niets is zo lastig als pijnlijke ogen en daar lijken vijftigplussers extra gevoelig voor te zijn. Maar is dat wel zo? En wat kunt u ondernemen om oogirritatie te vermijden of zo snel mogelijk te verhelpen?

Zelfs als we leeftijdsgebonden ziektes als glaucoom of maculadegeneratie buiten beschouwing laten, lijkt het wel of vijftigplussers voorbestemd zijn om te sukkelen met de ogen. Bovendien lijken irritaties vaker op te duiken dan vroeger. Ze ontstaan omdat er te weinig traanvocht in de ogen terechtkomt en vanaf 50 krijgen we inderdaad te maken met drogere ogen. Dat hangt samen met verschillende factoren en die zijn niet allemaal zuiver medisch.

Omdat we vaker binnenblijven stellen we ons meer bloot aan de droge lucht van verwarmingstoestellen en airco. We knipperen minder met onze ogen, vooral als we vaak televisie kijken. Daardoor wordt er minder traanvocht aangevoerd en verdampt het ook vlugger. Daar komt nog bij dat ook de veerkracht van de oogleden vermindert en ze niet zelden wat naar beneden zakken.?Dat stelt de ogen nog meer bloot aan uitdroging en infecties, onder meer van de traankliertjes, met nog meer irritaties tot gevolg. Als het probleem niet adequaat wordt aangepakt, kan die zone zelfs verharden.

Soms door ziektes of operaties

Ook ziekte kan ertoe bijdragen dat iemand drogere ogen krijgt en vlugger oogirritaties oploopt. Een aantal auto-immuunziektes veroorzaken drogere ogen. Het syndroom van Sjögren, bijvoorbeeld. Maar ook mensen die lijden aan reuma kunnen er last van krijgen.

Ook een chirurgische ingreep kan droge ogen veroorzaken. Bij een cosmetische operatie om wallen en hangende oogleden weg te werken, worden de oogleden soms te kort gemaakt. Omdat de ogen dan niet volledig gesloten kunnen worden, drogen ze sneller uit.

Refractieve chirurgie, waarbij het hoornvlies met een laser gekrast wordt om slechtziendheid te verhelpen, kan in zeldzame gevallen eveneens droge ogen tot gevolg hebben. Wanneer tijdens de laserbehandeling de zenuwen in het hoornvlies geraakt worden die de toevoer van traanvocht regelen, bijvoorbeeld. Als die zich niet herstellen, sturen ze niet langer het signaal naar de hersens dat er traanvocht moet komen en blijven de ogen droog. Gelukkig is zo’n situatie zeldzaam. Al zijn er in de Verenigde Staten wel wat processen van mensen die zo’n beschadiging opgelopen hebben.

Eenvoudige remedies

Droge ogen hoeven geen onoverkomelijk probleem te zijn. Alleen moet tijdig de hulp van een specialist worden ingeroepen. Heel simpel is het om met kunsttranen de ogen vochtig te houden. De oogarts test dan welke soort vloeistof u nodig hebt. Traanvocht bestaat immers uit water, mucus en vet, waarbij het water het oog hydrateert, de mucus ervoor zorgt dat alle vloeistoffen mooi op het oog blijven plakken en een vetfilmpje de verdamping van het water zoveel mogelijk verhindert. Het is dus belangrijk te weten wat niet of te weinig aanwezig is, zodat een tekort met aangepaste kunsttranen kan worden aangevuld. In plaats van water wordt hyaluronzuur gebruikt omdat dat minder snel verdampt en het gezichtsvermogen niet beperkt. Soms kan een kleine ingreep veel ongemak verhelpen. Zo is het mogelijk met een plug het buisje af te sluiten waarlangs het overtollige traanvocht naar neus en keel wordt afgevoerd. Op die manier blijft er meer traanvocht in de ogen. Als blijkt dat zo’n propje collageen goed werkt, kan het buisje ook helemaal worden dichtgebrand.

Lenzen die geen water nodig hebben

Droge ogen hebben al heel wat mensen ertoe aangezet niet langer lenzen te dragen, omdat die door een tekort aan traanvocht slecht gingen zitten. Lenzen hadden een voortdurende toevoer van traanvocht nodig om zuurstofdoorlatend te zijn en dus zonder irritatie te werken. Maar de nieuwste generatie contactlenzen is gemaakt van hydrogelsilicone en heeft geen water nodig om een maximale hoeveelheid zuurstof door te laten. Zo kunnen we langer lenzen dragen. 
Auteur 
Bron 
  • Plus Beauty Special