Onze huid verwennen door onze voeding aan te passen? Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn aanwijzingen dat voeding wel tegelijk invloed heeft op de kwaliteit van onze opperhuid.
Hoe houden we onze huid mooi en gaaf? Elke huid heeft natuurlijk een eigen structuur, een genetische constitutie die ervoor zorgt dat de ene persoon over een beter verdedigingsmechanisme tegen veroudering beschikt dan de andere. De huid veroudert ook omdat ze in de loop van de tijd haar vermogen verliest om zich te vernieuwen. Hydrateren is zeker een noodzaak. En het lijkt erop dat we onze huid ook jong kunnen houden door rekening te houden met wat we eten.
Dit zegt de wetenschap
Een grote internationale studie (Food Habits in Later Life; a Cross Cultural Study) nam de voedingsgewoonten in Azië, Europa en Australië onder de loep. De wetenschappers bekeken de voeding van 2.000 mensen ouder dan 70 jaar én vergeleken die gegevens met de graad van huidveroudering. Hieruit bleek dat het type voeding wel degelijk een – min of meer duidelijk – effect heeft op de kwaliteit van de huid.Vrije radicalen in de aanval
De vrije radicalen vormen de kern van het probleem. Deze agressieve moleculen, die sowieso in ons lichaam aanwezig zijn, kunnen onze cellen beschadigen en zelfs vernietigen, wat veroudering veroorzaakt. We spreken van oxiderende stress wanneer er te veel vrije radicalen worden aangemaakt. Dit gebeurt onder invloed van verschillende factoren, zoals tabak, verontreiniging, zon, stress...Antioxidantia in de verdediging
Antioxidantia zijn elementen uit onze voeding. Zoals hun naam aangeeft, bekampen ze het oxidatieproces in onze cellen. Ze neutraliseren de vrije radicalen en zijn op die manier een verdediging voor onze huid. De opgelopen schade herstellen is helaas niet mogelijk, maar preventief werken antioxidantia wel.Een karrenvracht
Antioxidantia vinden we overal terug. Een overzicht.- Vitamine A: (orgaan)vlees, vis, volle melk en afgeleiden (boter, kaas).
- Bètacaroteen (provitamine A): wortelen, abrikozen, mango, groenten met donkergroene bladeren, zoete aardappel, pompoen, peterselie...
- Vitamine C: citrusvruchten, aardbeien, cassis, paprika, peterselie, zurkel, broccoli, groene kool...
- Vitamine E: (hazel)noten, venkel, kiwi, erwtjes, peterselie, avocado, mango, groene kool...
- Lycopeen: tomaten (vers en bereid), watermeloen, roze pompelmoes...
- Luteïne: groenten met donkergroen blad, eigeel...
- Selenium: vlees (ook orgaanvlees), vis, schelp- en schaaldieren, granen, sommige groenten (paddenstoelen, tomaten...), paranoten...
- Flavonoïden: groenten en fruit, wijn, thee, chocolade...
- Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: (hazel)noten, amandelen, vis, vlees, avocado, olijfolie, koolzaadolie, arachideolie...
- Meervoudig onverzadigde vetzuren: arachideolie, kardemonolie, koolzaadolie, maïsolie, lijnzaadolie, notenolie, sesamolie, sojaolie...
Twee duidelijke lijstjes
Op basis van hun studie concludeerden de wetenschappers dat de voeding van mensen met de minste rimpels vooral bestaat uit:- groenten (met groene bladeren)
- fruit (kersen, druiven, gedroogde vruchten, aardbeien, bessen, appels, peren)
- peulvruchten
- vis
- olijfolie
- enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren
- eieren
- yoghurt
- noten
- olijven
- thee
- rood vlees
- suikers
- limonades
- aardappelen
- volle melkproducten
Bron
- Plus Beauty Special