Hart- en vaatziekten als overgangsklacht

Zorg voor uw hart na de overgang

De meeste symptomen van de overgang zijn wel bekend, zoals opvliegers, slecht slapen, plots veel zweten, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Maar dat hart- en vaatziekten ook een overgangsverschijnsel zijn, weten maar weinig mensen.

Slechts een derde van de vrouwen is zich bewust van het feit dat vrouwen in de overgang hetzelfde of zelfs méér risico hebben op hart- en vaatziekten dan mannen. En maar liefst tweederde van de artsen weten dit niet, waardoor diagnose en behandeling regelmatig te wensen overlaten.

Bewustzijn van het risico
Vrouwen maken zich tijdens de overgang meer zorgen over andere aandoeningen, zoals osteoporose en borstkanker. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met hart- en vaatziekten. Er sterven namelijk meer vrouwen aan hart- en vaatziekten, dan alle andere doodsoorzaken bij elkaar opgeteld.

Tijdens de overgang verschuift het vet door hormonale veranderingen van het onderlichaam naar de buik. Hierdoor stijgt ook het cholesterolgehalte. Het LDL-cholesterol, dat als 'slecht' cholesterol wordt gezien, stijgt het hardst. Bovendien neemt de bloeddruk vaak toe.

Dit alles leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. U kunt het risico zo klein mogelijk maken door uw cholesterol en bloeddruk zelf goed in de gaten te houden. Als die dan blijken te stijgen, kunt u snel ingrijpen.

Cholesterol checken
Het kan dus raadzaam zijn om zelf naar uw huisarts te gaan en te vragen of u een cholesterolmeting kan krijgen. Het is ook verstandig om zo'n meting regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld eens in de twee jaar.[PAGEBREAK]Als uw cholesterolgehalte stijgt, zijn er verschillende manieren om die in bedwang te houden. U kunt voor medicijnen kiezen, maar u kunt ook uw levensstijl aanpassen. Overleg dit dan wel eerst met uw huisarts.

Vaak is bewust gezonder eten al een heel goede methode. Vervang daarbij ongezonde vetten zoveel mogelijk door goede vetten. Neem eens een stukje zalm in plaats van een biefstuk.

Soja en vezels, zoals in havermout, houden uw cholesterol ook laag. Daarbij kunt u bijvoorbeeld boter of yoghurt met plantensterolen, die uw cholesterol verlagen, gebruiken.

Meer weten over cholesterol en de overgang? Klik hier om de brochure van Care for Woman te downloaden.

Bloeddruk laag houden
Ook de bloeddruk is belangrijk om in de gaten te houden. Als deze stijgt, stijgt uw risico op hart- en vaatziekten mee. Probeer uw bloeddruk dus laag te houden. Dit kunt u doen door meer te bewegen en minder zout te eten. Maar ook hiervoor zijn hele goede medicijnen beschikbaar, overleg daarom eerst met uw arts.

Hier nog een aantal tips om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen:

  • Als u rookt, stop dan onmiddellijk. 
  • Eet zo gezond mogelijk. 
  • Drink niet te veel alcohol. 
  • Zorg ervoor dat u genoeg beweging krijgt. Een half uurtje per dag wandelen, kan al wonderen doen.
Auteur