Ik wil schenken, maar al mijn geld zit in mijn huis. Wat nu?
Bij veel mensen zit hun kapitaal vast in hun eigen huis, wat het schenken van grotere bedragen bemoeilijkt. Om er toch voor te zorgen dat de erfgenamen straks niet worden geconfronteerd met erfbelasting, kunt u ook in 2016 alvast schenken op papier.
Waarom schenken op papier
Door te schenken op papier hoeft u niet daadwerkelijk kapitaal vrij te maken: u schenkt namelijk een bedrag dat u daarna direct weer terug leent van degene aan wie u schenkt. De begunstigde kan dus nog niet van de schenking genieten; schenken op papier is bedoeld om erfbelasting te voorkomen of verlagen. De officiële benaming voor schenken op papier is schuldigerkenning uit vrijgevigheid en voor deze wijze van schenken is een notariële akte vereist.
Voorwaarden voor de schenking op papier
De schenking op papier kent een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan:
• De schenking is bij een notaris in een notariële akte vastgelegd;
• De schenker betaalt over het geschonken bedrag minimaal 6 procent rente aan de begunstigde;
• Deze verschuldigde rente betaalt u ieder jaar.
Als u aan bovenstaande voorwaarden voldoet, ziet de Belastingdienst de schenking op papier als schuld in uw aangifte inkomstenbelasting. Let er dus goed op dat u de jaarlijkse rente daadwerkelijk betaalt aan begunstigde, anders heeft u voor niets een notariële akte laten opstellen.
Gevolgen voor de begunstigde
Op het moment dat u een schenking op papier doet, heeft de ontvanger van de schenking een vordering op u. Voor zijn belastingaangifte moet hij deze vordering optellen bij zijn bezittingen in box 3. Verder ziet de wet een schenking op papier gewoon als een schenking, wat betekent dat de ontvanger over het bedrag boven de vrijstelling schenkbelasting moet betalen.
Rente terugschenken
De Belastingdienst stelt de eis dat u jaarlijks rente betaalt aan de begunstigde. U kunt met begunstigde natuurlijk wel afspreken dat hij (een deel van) dat bedrag weer aan u terugschenkt, tot het maximum bedrag belastingvrij schenken dat voor ‘anderen’ (€2122 in 2016) geldt.