Zal ik mijn dochter onterven of onder bewind stellen?

Ik heb geen contact meer met mijn dochter

Moeder en dochter zijn samen op pad
Getty Images

Ik heb geen contact meer met mijn dochter en overweeg haar te onterven. Nu heb ik gehoord dat ik haar beter ‘onder bewind’ kan ­stellen. Wat betekent dat en hoe werkt het?

Jasper Nobel, notaris bij Van Grafhorst:

Het onterven van een kind is ­zowel voor een ouder als een kind zeer ingrijpend. Het is verstandig om te kijken of er een testament kan worden gemaakt waarmee zo’n onterving niet noodzakelijk is. Maakt u zich zorgen of uw kind het beheer van uw erfenis wel aankan? Dan kan een bewind een ­oplossing zijn. Het bewind wordt alleen ingesteld over wat uw dochter uit uw erfenis ontvangt. U moet ook een reden voor het bewind opnemen in uw testament én een bewindvoerder benoemen. Uw dochter kan aan de rechter vragen het bewind te stoppen als ze het vermogen ook zelf kan beheren. 

Een bewind kan ook worden ingesteld om te zorgen dat de erfenis snel kan worden geregeld. Dit wordt een afwikkelingsbewind genoemd en stopt zodra de erfenis is verdeeld. Als u uw dochter onterft, kan zij toch aanspraak maken op een ­bedrag uit uw erfenis (de legitieme portie). Dit is vaak een lastige en kostbare berekening. In dat geval kunt u geen bewind instellen over het bedrag waar zij recht op heeft. Ik raad u aan om uw wensen tijdig met een notaris te bespreken.

Auteur