Afvallen en op gewicht blijven: Asperge-amuse

Een amuse of een voorgerecht worden bij een diner gegeven om de eetlust te prikkelen en hoeven daarom niet een grote verzadigende waarde te hebben. Zo hoeft een salade als smaakmaker geen eiwit te bevatten.

Een eetlust opwekkende salade kan bestaan uit: rauwkostsalade bestaande uit komkommer, radijsjes, bleekselderij, paprika met een dressing van notenolie, citroensap, mosterd, peper en zout. Heerlijk is een Italiaanse salade van gegrilleerde mediterrane groenten zoals courgette, paprika, tomaten en verse tuinkruiden. Denk ook aan een grapefruit of een citrussalade met een scheutje droge sherry als appetizer of een groente-amuse zoals deze met asperges.

Ingrediënten


Asperge-amuse, circa 12 stuks
Missing media-item.
  • 300 gram groene asperges
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 6-8 blaadjes basilicum
  • zout, peper
  • olijfolie extra vierge
  • 4 sneetjes brood (1 dag oud)
  • handje vol rucola of veldsla
  • 2 hardgekookte eieren

Bereiding

  • Schil het onderste gedeelte van de groene aspergestengel en snijd het houtige uiteinde eraf.
  • Snijd de asperges in stukjes en kook ze in water met iets zout bijtgaar.
  • Pureer met de staafmixer in een mengbeker of keukenmachine, de uitgelekte asperges met de pijnboompitten, basilicumblaadjes, zout, peper en olijfolie (begin druppelsgewijs en kijk hoeveel nodig is) tot een dik smeerbare massa (tapenade).
  • Rooster de ontkorste sneetjes brood en snijd ze elk in 3 mooie repen.
  • Beleg het brood met een paar blaadjes rucola, lepel er wat tapenade op en garneer met verkruimeld hardgekookt ei.