Balansdag: Poolse zuurkoolsoep

Getty Images

Toe aan een balansdag? Dan is deze Poolse zuurkoolsoep ideaal. Het menu is geschikt voor 2 personen en binnen 30 minuten staat de soep op tafel. Lekker met volkorenbrood.

Ingrediënten

  • 50 gram mager rookspek
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dunne winterwortel
  • Stukje knolselderij
  • 2 dl bouillon
  • 400 gram zuurkool
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 2 aardappelen
  • 75 gram achterham

Bereiding

  1. Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze in een soeppan langzaam bruin.
  2. Maak de groente schoon.
  3. Snijd de ui en de knoflook in snippers, de wortel in halve plakjes en de knolselderij in blokjes.
  4. Bak de groente een paar minuten mee met het spek.
  5. Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook.
  6. Kook de groente in 5 minuten gaar.
  7. Schep de zuurkool en het komijnzaad er door en laat de soep nog 10 minuten koken.
  8. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  9. Kook de aardappelblokjes in een beetje water gaar.
  10. Giet het water van de aardappelblokjes af en roer de blokjes met een houten lepel tot puree.
  11. Snijd de ham in reepjes.
  12. Roer de aardappelpuree door de soep en laat hierdoor de soep binden. Roer er de ham door.

Menusuggestie

Lekker met volkorenbrood.

Hiervoor heb je nodig...

  • 4 sneetjes volkorenbrood
Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
 Menu
Energie
  285 kcal
 450 kcal
Eiwit
  20 gram
 25 gram
Koolhydraten
  20 gram
 50 gram
Vet
  10 gram
 15 gram
Verzadigd vet
  4 gram
 4 gram
Vezels
  10 gram
 15 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum