Nederlanders zijn de meest enthousiaste koffiedrinkers ter wereld. Maar hoe zet je nou eigenlijk een écht lekkere bak koffie? Welke trends zijn er, waar moet je op letten als je koffiebonen koopt, en welke melk is het lekkerste in de koffie? Acht tips!
Een kop filterkoffie, een apparaat met pads of cupjes, een ouderwetse percolator, een volautomaat die in één keer een heerlijke kop verse, echte bonenkoffie zet. In Nederland zijn filterkoffie en espresso bijzonder populair, zo claimt 'koffie-expert' Wassili Magendans van de Barista Company.
1. Zelf bonen malen
Het klinkt als iets uit de jaren '50, maar het is tegenwoordig weer helemaal hip: er zijn tientallen apparaten op de markt waarmee je zelf je bonen kan malen. Zorg er wel voor dat je ze echt maalt en niet snijdt. Maal ze kort voor gebruik, niet te fijn - daar wordt de koffie bitter van - en ook weer niet te grof, want dan wordt je koffie te slap!
2. Aandachtspunten als je bonen koopt
Steeds meer mensen gaan vandaag de dag voor een volautomaat. Je vult deze met bonen die het apparaat voor je maalt. Wassili Magendans: 'Koop liever Arabicabonen dan Robustabonen. Arabica is lekkerder en verfijnder van smaak. In speciaalzaken koop je echt hele goede kwaliteitskoffie en de prijs maakt dan zeker uit. Smaak is echter wel subjectief.' Volgens Magendans is filterkoffie meestal een mix is van Arabica en Robusta. De Nederlandse smaak lijkt het meest op koffie uit Indonesië of Brazilië.
3. Bonen luchtdicht bewaren
Koffiebonen raken hun smaak kwijt als ze met lucht in contact komen. Bewaar ze dus liever luchtdicht!
4. Effect van koffiebonen branden
Hoe donkerder je de koffiebonen brandt, hoe bitterder de koffie wordt. Filterkoffie wordt gemaakt met licht gebrande bonen, bij expresso kiest men voor donkerder bonen.
Wil je een lekkere cappuccino of latte macchiato, dus kun je eventueel de melk opschuimen in een melkopschuimer. De duurdere klasse volautomaten hebben meestal een eigen melkreservoir. 'Gebruik volle melk, die heeft een hoger vet- en eiwitpercentage.' Je kan ook zogeheten cappuccinomelk kopen, maar dat is naar verhouding wel duurder.
Wassili Magendans ziet dat consumenten steeds vaker teruggaan naar gewone filterkoffie, maar wel kijken naar alternatieve melkproducten. Daarvan zijn er genoeg te vinden, zoals lactosevrij, sojamelk, rijstmelk of amandelmelk.
5. Suiker in je koffie
Als je koffie echt wil proeven, gebruik dan geen suiker. Suiker verdoezelt de eigenlijke smaak van de koffie. Alleen slechte koffie wordt beter van suiker.
6. Water voor je koffie
De beste temperatuur om koffie te zetten met water is 90-93 graden. Het type water dat je gebruikt maakt ook wat uit. In grote delen van Twente en Zuid-Limburg is sprake van zeer hard water, dan is een waterfilter wel handig. Zacht water gebruiken is niet alleen lekkerder, maar ook beter voor je apparaat.
7. Kop voorverwarmen
Langer de smaak behouden als je een espresso of ristretto zet? Verwarm het kopje even voor. De koffie blijft bovendien langer warm.
8. Apparaat regelmatig goed reinigen
Als je niets onderneemt, gaat zich koffieaanslag vormen in je apparaat. Hierdoor smaakt de koffie bitter. Tijdig schoonmaken is dus verstandig. Bij een cupjesapparaat is het zaak om op tijd te ontkalken!
Bron: Radar, Coffease