De Italiaanse mousserende wijn Prosecco is een heerlijk en erg hip alternatief voor Champagne. Lekker licht, vaak wat appelig, fraaie mini-bubbels, en met als bijkomend voordeel dat er wat minder alcohol in zit. Verfrissend en feestelijk!
De sluiting van de fles heeft vaak dat mooie simpele touwtje, dat voorkomt dat de kurk spontaan de fles zou kunnen verlaten.
Meestal is de wijn lichtzoet, maar met minder dan 15 gram suiker per liter mag er "Brut" op het label staan.
Prosecco is ook de basis van de werelberoemde cocktail uit Harry's Bar in Venetië. Rond 1950 ontdekte eigenaar Guiseppe Cipriani deze beroemde Bellini-cocktail. U maakt hem door één-derde vers perziksap en twee-derde Prosecco in een glas te schenken.
We kozen 5 wijnen voor u uit, gemakkelijk verkrijgbaar bij diverse ketens in heel Nederland. Details over de druivensoorten en gebied van herkomst van de wijn vindt u door te klikken op de naam van de wijn. Bovendien treft u daar de 5 heerlijke recepten, speciaal bij elke wijn geselecteerd.
1. Casabianca, Prosecco Montello e Colli Asolani
Niet heel droog, zacht fruit, wat peer en perzik, ongecompliceerd, appel, goede zuren, smakelijk
Les Généreux, ongeveer € 7,00
Recept: Kleine Garnalenkroketten
2. Conti d'Arco Brut
Krachtig en breed, goed droog, peer en perzik, mild, zachte mousse, romig, zacht
Gastrovino, ongeveer € 10,00
Recept: Abrikozen gevuld met ricotta
3. Mionetto, Legatura, Prosecco di Veneto
Breed en krachtig, sappig en fris, peer en limoen, goede mousse
Vinites, ongeveer € 10,00
Recept: Chavroux met aceto-balsamico-aardbeien
4. Colle del Principe, Prosecco Colli Trevigiani
Mild en open, rinsfrisse stijl, ongecompliceerd aangenaam, wat bitters en appelzuren, aangenaam droog
Gall & Gall, ongeveer € 7,00
Recept: Mangosalade met rauwe ham en feta
5. Scalini, Marca Trevignana
Appel, wit fruit, tikje kunstmatig misschien, peer, frisheid
Dirck III, ongeveer € 5,00
Recept: Gegrild fruit met vanilleijs
Kijk voor meer achtergronden bij deze wijnen op www.wijntop5.nl
De Wijn Top 5 is een onafhankelijk initiatief van het blad Perswijn en TWIS-The Wine Info Site.