Gezond en lekker: biologisch eten

Biologisch eten wordt in Nederland steeds populairder. Ook restaurants doen steeds meer aan deze trend mee. We zochten er vijf voor u uit.

Biologisch eten wordt vaak geassocieerd met een geitenwollen sokken imago. Jammer, want veel mensen beseffen niet dat maar heel weinig restaurants met dit principe zo zijn. Biologisch en ecologisch voedsel is namelijk veel beter voor u, en dat hebben de restaurants in Nederland ook ontdekt. Van trendy tot knusse restaurants, Nederland gaat steeds meer natuurvriendelijk eten. Daarom deze week: biologische restaurants.

In het Zeeuwse Middelburg bevindt zich restaurant C’est si Bon!. Hier wordt echt zuurdesembrood en lekkere caffe latte geserveerd. Alle ingrediënten zijn vers en de producten zijn zelfgemaakt. Het brood bijvoorbeeld, wordt ter plekke gebakken, in een speciaal daarvoor gemaakte steenoven. Het ‘fastfood’ komt in vormen van gehaktbrood met cornichons en romige mosterddressing, huisgeconfijte tomaten op verse ricotta met walnoten en verse basilicum. Kort gezegd: een culinaire sandwicherie waar u even lekker neer kunt strijken, maar allicht ook gewoon met een ‘brown bag’ de deur uit kunt lopen.

Heeft u liever een biologisch diner in plaats van lunch, dan is Kasteel Den Baexem in het plaatsje Baexem een ideale gelegenheid. Producten zoals kruiden en bloemen komen uit eigen tuin en andere ingrediënten worden door biologische leveranciers geleverd. Naast een restaurant bevindt zich in dit kasteel ook een bed & breakfast waar u voor een sympatieke prijs kunt verblijven.

Onder het motto “voeding die gezond is voor mens en milieu” wordt restaurant De Imme al ruim 25 jaar in Tilburg gerunt. De keuken kookt vooral vegetarisch, maar heeft ook ecologisch vlees en ecologische vis. Daarbij worden natuurlijk biologische wijnen geserveerd. Voor mensen die openstaan voor nieuwe smaken en zich hechten aan kwaliteit van eten, is dit restaurant perfect.

Biologisch Zijlstroom is nog niet zo lang geleden begonnen in Leiderdorp. In de oude meelfabriek aan de Zijl huist dit restaurant. Drie ondernemers - Ricardo Lanza, Marieke van den Bosch en Hans Stein - toverden deze oude meelfabriek om tot een café, restaurant, kookschool en vergaderruimte. Alledrie komen ze uit het bedrijfs- en horecaleven en combineren nu hun leidinggevende capaciteiten met culinaire kennis. In hun plan gaan zij creatief en verantwoord om met het verleden van het pand en krijgen authentieke elementen uit de meelfabriek een nieuwe betekenis. Wel aan de prijzige kant, maar dan heeft u ook wat. Naast eten kunt u hier ook een workshop volgen om de gerechten zelf te maken. Leuk dus, dat u zelf uw gerecht thuis nog eens op uw gemak kunt maken.

Top 5 Biologisch Nederland

  1. C’est si Bon!, Middelburg (Mediterraan, fast food)
  2. Kasteel Den Baexem, Baexem (Mediterraan, regionaal)
  3. Vlaamsch Broodhuys, Oudwijk (Hollands)
  4. De Imme, Tilburg (Vegetarisch)
  5. Zijlstroom, Leiderdorp (Frans, Mediterraan)


Missing media-item.Voor u geselecteerd door IENS

Auteur