Stelling: Een houdbaarheidsdatum op groente en fruit vind ik onzin

Getty Images

Albert Heijn wil voedselverspilling tegengaan door afstand te doen van het label ‘beste kwaliteit tot en met’. Het etiket is nu te vinden op groente en fruit, zoals verpakte komkommers, avocado’s, paprika’s en appels. De supermarktketen vindt dat klanten prima zelf in staat zijn om te beoordelen of het product nog gegeten kan worden.

Het label is bedoeld om klanten te laten weten tot wanneer de smaak van een product optimaal is. Woordvoerder van de Albert Heijn Pauline van den Brandhof zegt echter tegen het Algemeen Dagblad dat klanten zich te veel door het label laten leiden en voedsel weggooien dat nog goed gegeten kan worden. Voor zover bekend is Albert Heijn de enige supermarktketen die overweegt te stoppen met het label.

Verspilling

Uit een onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in Nederland momenteel zo’n twee miljoen ton aan voedsel wordt verspild. Dat is zo’n 100 kilo per persoon, waarvan 40 kilo in de prullenbak thuis terechtkomt. In het laatste geval gaat het niet alleen om restjes, maar ook om ongeopende verpakkingen die weg worden gedaan omdat de houdbaarheid is verstreken.

Tegengeluid

Niet iedereen is het met het plan van de Albert Heijn eens. ‘Ik maak vaak mee dat groente en fruit dat in de winkel ligt eigenlijk al niet goed meer is, ondanks de houdbaarheidsdatum die aangeeft dat het nog eetbaar is. Als het etiket er niet op zit en je komt er thuis achter dat het product niet goed meer is, kun je het niet terugbrengen naar de winkel’, reageert een klant op het nieuws.

Een andere consument zegt dat Albert Heijn zelf het groente en fruit in de gaten moet houden en dit niet op de klant af mag schuiven.

Stelling

Bent u het met bovenstaande klanten eens? Of ziet u het plan van de Albert Heijn wel zitten? Laat het ons weten.

 

Auteur