Deze week een selectie van vijf heerlijke witte wijnen, gekozen door de proevers van WijnTop5. Met vijf bijpassende mosselgerechten.
De “r” is nog steeds in de maand, en het weer is er ook naar: lekker donkere dagen, heel uitnodigend om dan om een grote pan mosselen te gaan zitten met zijn allen. We kozen 5 mossel-recepten, van gegratineerde tot exotische, maar ook de traditionele klassieke mosselen. En erbij natuurlijk de beschrijving en details van 5 witte wijnen, speciaal bij elk recept geselecteerd.
Tip: Om te testen of de mosselen vers zijn kunt u ze even met de bolle kant onder de koude kraan houden of tegen de schelp tikken met een hard voorwerp. Als de mossel zich sluit is hij goed, want dan leeft de mossel nog. Weigert hij dicht te gaan dan kunt u hem beter weggooien.
1. Château Bonnet
Heerlijk wit, voorzien van schroefdop en blijft dus spatzuiver. Spetterend, bloemen, stuivend, met kruisbessen, heel open en fris, levendig, met mooie zuren.
Importeur: Gastrovino (te koop bij aangesloten winkels), € 7,95
Recept: Mosselen-gratin
2. Juan Clerigo
Licht en fris, ongecompliceerd, appel en wat citrus, honing en perzik, frisse zuren, heerlijke droge en levendige stijl, wat goede zuren na
Divinité, onder € 4,-
Recept: Mosselen in witte wijn met tuinkruiden
3. Santa Rita, Maipo Valley
Perzik en peer, een vleugje grassigheid, met heerlijk passievrucht en kruisbes, exotisch en open, niet streng; heel lekker
Dirck III, € 5,89
Recept: Exotische mosselen
4. Montana, Sauvignon blanc Reserve, Marlborough
Buxus, sap en fruit, peer, limoen, appel, citrusfruit, droge en frisse smaak
Albert Heijn, € 9,99
Recept: Klassieke Mosselen
5. Marco Donati, Sole Alto, Nosiola
Aangenaam, stro, bloemen, peer en perzik, goede zuren, bitters, lekker stevig
Eck & Maurick, € 9,50
Recept: Mosselen uit de wok met Penne, Olijf en Tomaat
De Wijn Top 5 is een onafhankelijk initiatief van het blad Perswijn en TWIS-The Wine Info Site.