Zondag: champignonsoep, entrecotes met kruidenjus en abrikozenkoek

Getty Images

Voor de zondagavond staat er een uitgebreid menu op tafel. We beginnen met champignonsoep vooraf. Gevolgd door een heerlijk hoofdgerecht: entrecotes met kruidenjus. En als dessert abrikozenkoek. Geniet ervan!

Champignonsoep

Ingrediënten
  • ½ kleine ui
  • 150 gram champignons
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 eetlepel bloem
  • 2½ dl groentebouillon
  • ½ dl halfvolle melk
  • 2 takjes peterselie
Bereiding
  1. Snijd het stukje ui klein.
  2. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
  3. Fruit de ui in de margarine.
  4. Bak de champignons kort mee. Voeg een beetje peper toe.
  5. Strooi de bloem er over en warm de bloem goed door.
  6. Giet de bouillon er bij en breng dit al roerend aan de kook.
  7. Kook de soep nog 1 minuut door.
  8. Roer er de melk door en breng aan de kook.
  9. Was de peterselie en knip de blaadjes boven de soep klein.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht entrecote met kruidenjus, witlof en aardappelen.

Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
  
Energie
  95 kcal
  
Eiwit
  5 gram
  
Koolhydraten
  6 gram
  
Vet
  5 gram
  
Verzadigd vet
  1 gram
  
Vezels
  1 gram
  


Entrecotes met kruidenjus

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 2 entrecotes
  • 1 plakje rauwe ham
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine
  • 2 laurierbladen
  • ½ theelepel tijm
  • 1 dl bouillon
  • 1 partje citroen
  • 4 takjes peterselie

Bereiding

  1. Verwijder het vliesje van de knoflook en halveer het teentje.
  2. Wrijf het vlees in met de knoflook, peper en weinig zout.
  3. Snijd de ham in reepjes.
  4. Verwarm de margarine in een koekenpan en bak hierin de knoflook, de ham en de laurier 3 minuten zacht. Schep dit uit de pan.
  5. Bak de entrecotes in de achtergebleven margarine in 6-8 minuten bruin. Neem het vlees uit de pan en houd het in aluminiumfolie warm.
  6. Schenk de bouillon in de pan en roer het aanbaksel goed los.
  7. Voeg de rauwe ham, laurier, de tijm en het partje citroen toe en laat de jus even koken.
  8. Knip de peterselie klein en roer dit door de jus.
  9. Leg de entrecotes in de jus en warm het geheel nog even door.

Menusuggestie
Lekker met witlof en aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

  • 600 gram witlof
  • 6 kleine aardappelen

Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van rauwe ham, margarine en bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
 Menu
Energie
  240 kcal
 405 kcal
Eiwit
  25 gram
 30 gram
Koolhydraten
  2 gram
 35 gram
Vet
  15 gram
 15 gram
Verzadigd vet
  3 gram
 3 gram
Vezels
  1 gram
 6 gram


Abrikozenkoek

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 100 gram oranjasnipper (gekonfijte sinaasappelschilletjes)
  • 1 beschuit
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels vloeibare margarine
  • 40 gram suiker
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 125 gram bloem
  • 1½ dl sinaasappelsap

Materialen
Een (boterkoek)vorm van 26 cm doorsnee

Bereiding

  1. Boen de citroen schoon en rasp de schil er af.
  2. Snijd de oranjesnippers klein.
  3. Wrijf de beschuit fijn en meng de geraspte citroenschil er door.
  4. Bestrijk de bakvorm met wat margarine en bestrooi hem met het beschuit-citroenmengsel.
  5. Verdeel de helft van de oranjesnippers er over.
  6. Warm de oven voor op 200° C.
  7. Maal of hak de amandelen grof.
  8. Was de abrikozen en snijd ze klein.
  9. Splits 2 eieren en klop de eiwitten stijf.
  10. Roer de margarine met de suiker romig en voeg de eidooiers en het hele ei toe.
  11. Meng het bakpoeder door de bloem.
  12. Voeg om en om de bloem en het sinaasappelsap toe aan het margarine-eimengsel.
  13. Schep er de amandelen, de abrikozen en de rest van de oranjesnippers door.
  14. Spatel de eiwitten er door en doe de massa in de vorm.
  15. Bak de koek in het midden van de oven in 40 minuten gaar en bruin.
  16. Laat de koek in de vorm afkoelen. Snijd hem in 12 punten.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht entrecotes met kruidenjus, witlof en
aardappelen.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
Energie
  205 kcal
Eiwit
  5 gram
Koolhydraten
  25 gram
Vet
  9 gram
Verzadigd vet
  1 gram
Vezels
  2 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum