Zondag: gestoomde loempia's, Thaise noedels en gegrilde ananas

Getty Images

Op reis in eigen keuken met het verrukkelijke menu van deze zondag. Vooraf gestoomde loempia's (15-30 minuten bereidingstijd), als hoofdgerecht heerlijke Thaise noedels (15-30 minuten bereidingstijd) en als dessert gegrilde ananas (0-15 minuten bereidingstijd).

Gestoomde loempia

Ingrediënten

  • Stukje prei
  • Stukje winterwortel
  • 2 eetlepels doperwten (diepvries)
  • Vissaus (nam pla)
  • Sojasaus
  • 2 vellen rijspapier (toko)

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de prei en wortel in dunne reepjes.
  3. Kook de groente in enkele minuten in weinig water net gaar.
  4. Maak de groente op smaak met wat vissaus en sojasaus.
  5. Week de vellen rijstpapier een paar tellen in lauw water.
  6. Verdeel de groente over de vellen en vouw ze dicht als loempia’s.
  7. Leg de pakketjes in een stoommandje of zeef.
  8. Stoom ze boven kokend water of in een stoompan 5 minuten.
  9. Leg de loempia’s op borden en druppel er wat sojasaus om heen.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 40 kcal
Eiwit 2 gram
Koolhydraten 5 gram
Vet 0 gram
Verzadigd vet 0 gram
Vezels 3 gram

 ____________________________________________________________

Thaise noedels

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 dunne prei
  • 100 gram taugé
  • 200 gram kipfilet
  • 150 gram noedels of mie
  • 1 eetlepel olie
  • Citroensap
  • ± 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • ± 2 eetlepels vissaus (nam pla)
  • 6 takjes koriander

Bereiding

  1. Maak de ui en de prei schoon.
  2. Snijd de ui in snippers en de prei in ringen.
  3. Was de taugé en laat dit uitlekken in een vergiet.
  4. Snijd de kipfilet in blokjes.
  5. Kook of wel de noedels of mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  6. Verhit de olie in een wok en bak hierin de kip met peper en weinig zout in 5 minuten gaar en bruin.
  7. Bak de ui en de prei enkele minuten mee.
  8. Voeg de uitgelekte noedels en de taugé toe en roerbak dit mee tot alles heet is.
  9. Maak het gerecht op smaak met citroensap, de basterdsuiker en de vissaus.
  10. Strooi er de blaadjes koriander over.

Voedingswaarden per persoon

  Recept Menu
Energie 530 kcal 550 kcal
Eiwit 45 gram 45 gram
Koolhydraten 60 gram 65 gram
Vet 10 gram 10 gram
Verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 4 gram 5 gram

 ____________________________________________________________

Gegrilde ananas

Ingrediënten

  • 4 schijven ananas (vers of uit blik)
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Mespunt gemalen kruidnagel
  • Mespunt kaneel

Bereiding

  1. Warm de grill voor.
  2. Leg de schijven ananas naast elkaar op een platte ovenvaste schaal.
  3. Vermeng de basterdsuiker met de kruidnagel en de kaneel. Verdeel dit over de ananas.
  4. Plaats de ananas onder de grill tot de suiker gaat bubbelen.
  5. Serveer de ananas heet.
  6. Geef er eventueel een bolletje vanille-ijs bij.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 135 kcal
Eiwit 1 gram
Koolhydraten 30 gram
Vet 0 gram
Verzadigd vet 0 gram
Vezels 3 gram

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum