Zo houden we het kerstdiner gezellig!

Getty Images

Hoe houdt u het kerstdiner gezellig en leuk voor iedereen? Lezers en makers van Plus Magazine verklappen hún geheim voor een harmonieus kerstdiner…

Kerst is en blijft een familie­gebeuren. Met het kerstdiner als hoogtepunt. Al in de loop van oktober en november is de datum geprikt en zijn de agenda’s op elkaar afgestemd. Iedereen probeert erbij te zijn. Het is tenslotte één van de weinige gelegenheden in een jaar dat je als voltallige familie om de tafel zit.

De verwachtingen zijn hooggespannen. Het romantische plaatje van de perfect gedekte tafel, het gedempte kaarslicht, de goede gesprekken en een voortreffelijk diner dat uit de keuken wordt getoverd, is hardnekkig.

Tegelijkertijd wéét u dat de werkelijkheid weerbarstig is en slechts met veel pijn en moeite in het perfecte plaatje gepropt kan worden. De kleinkinderen blijken plotseling vegetariër te zijn. Uw schoon­zoon krijgt steevast ruzie met zijn pubers. Uw dochter zet na het voorgerecht de televisie aan waardoor de stemming definitief als een plumpudding in elkaar zakt.

En uzelf? U bent hoogstwaarschijnlijk al uitgeput voordat het voorgerecht op tafel staat, vanwege de stress rondom de voorbereidingen. Hoe gaan we het dit jaar beter aanpakken? We vroegen het aan de lezers én makers van Plus Magazine. Dit zijn hun tips!

10 Tips van Pluslezers

1. kies!
Begin met vast te stellen wat u wilt. Een chic diner of een gezellig samenzijn met degenen die u lief zijn? Wilt u een stijlvolle aankleding of mag het wat losser en ontspannen zijn? Lezeres mevrouw Siebel-Engel weet wel wat zij wil: ‘Een flinke wandeling, een ketel warme chocolademelk, warme appelflappen, een grote pan boerenkool met worst en een versierde sinaasappel als toetje.’

2. houd jong en oud gescheiden
Als u graag een diner in stijl wilt hebben, is het helemaal niet zo gek om de generaties te scheiden. Geef de kinderen bijvoorbeeld een eigen tafeltje en eigen vermaak, of nodig de gezinnen met kinderen uit voor een andere gelegenheid.

3. temper de verwachtingen
Blijf met beide benen op de grond staan. Perfectie bestaat niet. Laat u niet gek maken door idyllische plaatjes in de bladen (inclusief het ­plaatje hiernaast). Al doet u nog zo uw best, u hebt echt niet in de hand hoe de gasten aan tafel zitten. Als uw dochter de hele ochtend al heeft lopen ruziën met haar man, kunt u dat verhelpen noch ontlopen. Misschien is het zelfs beter om te vragen of er iets aan de hand is, in plaats van tenenkrommend mooi weer te blijven spelen. Waarom zou er aan de kersttafel geen plaats mogen zijn voor verdriet of narigheid als die er nu eenmaal is?

4. bedenk een thema
Aan de andere kant: als u zeker weet dat de gesprekken aan tafel een impuls nodig hebben, is een thema helemaal geen slecht idee. Het jaar is bijna voorbij. Vertel elkaar wat het mooiste moment van 2007 was. Of waar u dankbaar voor bent.

5. goede planning is het halve werk…
Een uitgeputte gastvrouw (of gastheer) is een bekend fenomeen. Tegen de tijd dat de familie arriveert, tolt u als een stuiterballetje rond. Dat kan anders. Begin vroeg. Kies vooral gerechten die u vooraf kunt bereiden en – nog belangrijker – niet te hoog gegrepen zijn. En doe op de dag zelf niets méér dan de tafel dekken en de laatste hand aan de gerechten leggen. Veel Pluslezeressen verklaren trouwens dat ze geen ‘geboren koks’ zijn en daarom met kerst wijselijk geen ingewikkelde gerechten gaan bereiden.

…net als delegeren, trouwens 
Waarom zou u het helemaal in uw eentje opknappen? Als ­iedereen iets meebrengt, is de sfeer vanaf het allereerste ­begin veel meer ontspannen. Bovendien staat dan om de beurt een ander in de keuken om de laatste hand te leggen aan een gerecht. Zo hebt u zelf ook de gelegenheid om bij te praten en onderdeel te zijn van de gezelligheid. Verschillende lezeressen roepen ieder jaar: ‘Zullen we een buffet doen?’ En bij ­Diny van Gogh wordt niet alleen de maaltijd verdeeld onder de genodigden, maar wordt óók afgesproken wie er zorgt voor de kleinkinderen tijdens het kerstdiner.

6. schuif eens even door
Wisselen werkt. Laat na iedere gang de hele tafel van gesprekspartner wisselen. Zo blijft het diner geanimeerd!

7. wees duidelijk over de televisie
Aan of uit? Liever uit, natuurlijk. Pluslezeres Marja Sonneveld besprak met een van haar gasten – die de televisie aanzette toen hij ‘klaar’ was – het volgende jaar dat ze dat toch liever niet wilde. Ze vroeg zich af of hij het niet gezellig had gevonden en hoe ze dat konden oplossen. Maar: ‘Een mooie ­kerstfilm voor de kleintjes, als het tafelen te lang voor hen duurt, kan natuurlijk wél.’

8. een verhaal, een gedicht
Verhalen of gedichten voorlezen… Het maakt het kerstdiner nét iets specialer. Pluslezeres Ans Numan vierde kerst met gedichten: ‘Ik had diverse dichtbundels her en der verspreid neergelegd en vroeg de gasten een gedicht uit te kiezen en voor te lezen tijdens de maaltijd. In het begin werd er uiteraard wel wat lacherig over gedaan, maar uiteindelijk was ­iedereen druk bezig een gedichtje uit te zoeken en werd het een heel gezellige maaltijd.’

9. gezelschapsspel met z’n allen
Een spel verzet de zinnen. Voorwaarde is wel dat jong en oud mee kan doen. Maar met z’n allen lachen, daar kan niets tegenop. Zorg voor leuke prijsjes (die zijn al voor één euro te koop) en zoek bijvoorbeeld een spel waarin de deelnemers elkaar opdrachten geven. Succes verzekerd!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine