Erfenis van tante

Getty Images


Mijn tante, de laatst levende van haar gezin, wilde nooit een testament laten maken. Op haar sterfbed vertelde ze een van de neven en nichten dat ze haar erfenis gelijk over alle neven en nichten verdeeld wilde zien, daar is nu onenigheid over, hoe moet het?

Wanneer tante geen testament heeft gemaakt, kan haar wens de erfenis gelijkelijk te verdelen niet zomaar worden uitgevoerd. Volgens het wettelijk erfrecht erven haar broers en zusters van haar, of als die al zijn overleden hun kinderen. Zijn niet alle gezinnen even groot, dan kan dat tot problemen leiden wanneer de erfenis van tante gelijkelijk moet worden verdeeld. Immers het gezin met een kind krijgt het volledige erfdeel van de vooroverleden ouder, terwijl bij een gezin met vier kinderen de erfenis van tante tussen de vier verdeeld moet worden. Dit probleem dient zich nu bij u aan.

Voor de erfbelasting maakt de andere verdeling dan de wettelijke niet veel uit. Iedere neef of nicht zou minder ontvangen dan de bovengrens van de eerste schijf erfbelasting (€ 121.296) en betaalt dus 30 procent erfbelasting. Werkt het gezin met weinig kinderen niet mee aan de gelijkelijke verdeling, dan kunnen de andere erfgenamen hun gelijk mogelijk bij de rechter halen, maar de kans op succes lijkt me klein. De getuigen van de laatste wil van tante zijn immers ook de belanghebbenden.

Er is ervaring met testamenten die al in voorbereiding waren bij de notaris, maar door de erflater nog niet bekrachtigd. Ook die laatste willen zijn door de rechter niet gehonoreerd. De les is dat als je een bepaalde verdeling van de nalatenschap wil, je die het beste in een testament laat vastleggen.