De deskundige legt uit
Soms wordt een vlucht verzet naar een ander tijdstip. Is dat een annulering en komt u dan in aanmerking voor een vergoeding?
Een week all-in naar een zonnige bestemming begint minder zonnig. Uw vertrektijden worden gewijzigd. Van een keurige tijd ’s morgens vertrekt u maar liefst acht uur later in de avond. Dat betekent midden in de nacht aankomen. Er gelden toch Europese compensatieregels als je vlucht wordt geannuleerd?
[[adsense]]
Er gelden inderdaad Europese regels voor luchtvaartmaatschappijen die gaan over vertraging, overboeking en annulering van vluchten. In zulke gevallen kunnen passagiers recht op een compensatie hebben.
Uw vraag: U heeft een all-in geboekt bij een reisorganisatie. Dat wil zeggen een vlucht met een verblijf, ook wel een pakketreis genoemd. Bij het boeken van zo’n pakketreis zijn de vluchttijden bijna altijd onder voorbehoud. Alleen de dag waarop u vertrekt en weer terugkomt staan vast. Pas op het laatste moment worden de vluchttijden definitief aan u gemeld. Dat gebeurt door de reisorganisatie. Dat betekent dan niet dat uw vlucht is geannuleerd. Zolang u op dezelfde dag vertrekt of aankomt is dat meestal toegestaan.
Heel anders wordt het als uw geplande vlucht door de luchtvaartmaatschappij zelf wordt geannuleerd, dat wil zeggen komt te vervallen. Of als uw vlucht overboekt blijkt, dat wil zeggen dat er teveel passagiers zijn en u niet meer mee kunt. Dan gelden de Europese regels die kunnen bepalen dat u recht heeft op een compensatiebedrag, naast andere rechten die u dan heeft. Ook bij langdurige vertraging gelden deze compensatieregels, zo heeft het Europese Hof in 2009 bepaald. Van een langdurige vertraging is sprake als u minstens drie uur later op de plaats van bestemming arriveert.
Waar u precies recht op heeft bij vertraging, overboeking of annulering door de luchtvaartmaatschappij, kunt u lezen op Consuwijzer.nl
[[image file="2010-09/consuwijzerlogo.jpg" ]]