Huren
Dankzij de extreem lage rente is een huis kopen weer populair. Dat merk je ook aan hoe mensen er nu over praten: we hebben boven de vraagprijs geboden en het huis niet gekocht, maar gekregen. Net als een hypotheek. Die krijg je ook. Om er daarna dertig jaar lang aan vast te zitten. Niet dat kopen nu zo’n slecht idee is, maar de lofzang mag best wat minder. Je zou bijna vergeten dat je ook nog kunt huren. Daar is namelijk ook best wat voor te zeggen. Met een eigen huis draai je zelf voor onderhoud op. Of de rente over tien jaar nog zo laag is, moeten we nog maar zien. Dat heb je met huren allemaal niet. De huurstijging is meestal aan banden gelegd. Veel onderhoud is voor de verhuurder. En als je weg wil, kan dat wanneer je zelf wil. Je weet als huurder precies waar je aan toe bent. U leest deze maand alles wat u hierover moet weten in onze Special Huren.
Winnaar Belastingquiz!
Mevrouw Wilna Schenk (69) uit Vleuten is de winnaar van de Belastingquiz 2017. Zij stapt binnenkort op het vliegtuig naar Curaçao voor een verblijf in het Livingstone Jan Thiel Resort. Ze had, net als veel van de ruim vierduizend deelnemers, alle antwoorden goed: 1A 2C 3A 4D 5B 6C 7C 8A 9C 10B.
Webshoptrends
Top 5 branches met de grootste groei in online bestedingen:
- Home & Garden: 29%
- Losse vliegtickets en accommodaties: 50%
- Schoenen en lifestyle: 48%
- Verzekeringen: 36%
- Kleding: 37%
Bellen in Europa eindelijk goedkoper
Vanaf 15 juni kunnen consumenten in heel Europa bellen en internetten tegen dezelfde tarieven. Zogenoemde roamingkosten vervallen dan. Deze kosten zijn bedoeld voor de buitenlandse provider, die zijn netwerk beschikbaar stelt voor buitenlandse bellers. De tarieven die providers hiervoor in rekening mogen brengen bij de klant, zijn in stappen verlaagd. Al in 2015 was sprake van afschaffing, maar het heeft tot nu moeten duren om de consument tegemoet te komen. Voortaan kun je dus in de hele EU vanuit een Nederlandse bundel bellen, sms’en en internetten. Buiten de EU blijven de roamingkosten wel gelden.
Gasrekening weer iets omlaag
Het transport van gas wordt een paar tientjes goedkoper met ingang van 1 juli. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwingt Gasunie Transport Services de prijs te verlagen, omdat die in vergelijking met andere Europese gastransporteurs minder efficiënt werkt. De ACM bepaalt de tarieven omdat de Gasunie het monopolie heeft op gastransport. Per 1 juli worden ook de variabele tarieven voor gas en stroom opnieuw vastgesteld.
Dure wisseltruc
Het lijkt reuze makke lijk als je buiten de eurozone op vakantie bent: de geld- of pinautomaat rekent het bedrag vast om van dollars, ponden of kronen naar euro’s. Het nadeel is dat deze optie 11 procent duurder is, zo rekende de Consumentenbond uit. Ook winkels en hotels verdienen aan het omrekenen naar euro’s. Wie niet te veel wil betalen, zorgt voor een makkelijk ezelsbruggetje of een omreken-app op de telefoon, zoals XE Currency App.
Op vakantie? Check je flitspaalsignalering
In sommige landen wordt het rijden met navigatieapparatuur die flitspalen signaleert, zwaar beboet. Zelfs het gebruik van apps op mobiele telefoons kan verboden zijn. In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland mag je geen software bij je hebben die flitspalen signaleert op basis van gps. In Frankrijk kan de boete hiervoor oplopen tot €1500. Dit type flitspaalsignalering is in Nederland en België gewoon toegestaan. Vakantiegangers die deze landen rijden, doen er goed aan om de signaleringssoftware volledig van de apparatuur te verwijderen. Uitschakelen is niet genoeg.