Kort nieuws juli/augustus 2015

Getty Images


De snellere verhoging van de AOW-leeftijd en de spaartaks die op de schop gaat. Dit en meer leest u in het korte nieuws van deze maand.

Geschonken rente aftrekbaar

Een kind dat geld leent van zijn ouders om een huis te kopen, kan de betaalde rente vanzelfsprekend aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat geldt ook als de verschuldigde rente niet wordt betaald, maar door de ouders wordt teruggeschonken aan het kind. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. De Belastingdienst weigerde deze hypotheekrenteaftrek te accepteren, omdat de rente werd kwijtgescholden door de ouders. De fiscus vocht de zaak zelfs uit tot aan de Hoge Raad, maar ving ook daar bot. (Nr. ECLI:NL:HR:2015:809.)

4,4 miljard euro geven we aan goede doelen

Dit is een lichte stijging ten  opzichte van 2011 (€4,3 miljard). Huishoudens gaven veruit het meeste geld aan religieuze organisaties als kerken en moskeeën.

Spaartaks op de schop

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil de belasting op sparen (vermogensrendementsheffing) aanpakken. Voor veel spaarders ligt de rente nu lager dan de belasting die erover wordt geheven. De  heffing gaat uit van een gemiddeld rendement van 4 procent, maar dat halen gewone spaarders al jaren niet meer. Hoe de wijzigingen eruit gaan zien, is nog niet bekend, maar Dijsselbloem maakt zijn plannen voor een ‘rechtvaardiger’ beleid op Prinsjesdag bekend.

Snellere verhoging AOW-leeftijd

De snellere verhoging van de AOW-leeftijd gaat door. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kreeg onlangs een meerderheid in de Tweede Kamer achter haar voorstel. De AOW-leeftijd gaat naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist in totaal 3,6 miljard euro opleveren. Het plan moet bij het ter perse gaan van dit nummer nog wel door de Eerste Kamer.

Wel of geen IOW?

In het januarinummer schreven we dat de regels voor IOW zijn versoepeld. Volgens diverse lezers lijkt dat (nog) niet het geval. Na een WW-uitkering ontstaat soms het recht op een IOW-uitkering, wanneer voldaan is aan deze voorwaarden:

  • U was 60 jaar of ouder toen u werkloos werd.
  • Uw WW-uitkering begon na 30 september 2006 en vóór 1 januari 2020.
  • U hebt de maximale duur van de WW-uitkering bereikt.
  • U kreeg langer dan 3 maanden WW, omdat u (opnieuw) aan de jareneis voldeed.

Tot begin dit jaar ontstond alleen het recht op een IOW-uitkering als de WW uiterlijk voor 1 juli 2011 was begonnen. Het kabinet heeft besloten deze datum te veranderen in uiterlijk 1 januari 2020. Dit moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer, maar volgens de UWV-website kunt u de IOW inmiddels wel aanvragen als u aan de nieuwe voorwaarden voldoet.

Juridisch loket sluit balies

Het Juridisch Loket sluit zijn balies. Langskomen met een juridisch probleem is door bezuinigingen niet meer mogelijk. Voortaan gaat alle contact telefonisch (0900-8020, €0,25 p/m) en bij ingewikkelder juridische problemen moet een afspraak gemaakt worden op een van de 30 vesti-gingen. Het Juridisch Loket geeft advies aan mensen met een laag inkomen en weinig ver-mogen. Het gaat om relatief eenvoudig juridisch advies. Als er verdere juridische stappen nodig zijn, verwijst het Loket door naar een andere juridische dienstverlener zoals een mediator of advocaat.

Auteur