De kosten voor voedselinfecties waren in 2020 ruimt 140 miljoen euro lager dan in de jaren ervoor. Dat komt neer op ruim 30 procent minder. De kosten bedroegen in 2020 282 miljoen euro. Vorig jaar werden veel minder mensen ziek van voedsel dan in eerdere jaren.
Dit meldt het RIVM. Waarschijnlijk zijn de lagere kosten het gevolg van maatregelen en adviezen tijdens de coronaepidemie, zoals handen wassen, minder internationale reizen en sluiting van de horeca. Het is ook mogelijk dat minder mensen medische hulp hebben gezocht of gekregen voor voedselvergiftiging.
Zieken
Het RIVM berekent ieder jaar hoeveel jaren mensen een slechte gezondheid hebben of eerder overlijden door voedselinfecties. Het RIVM kijkt daarbij naar 14 ziekteverwekkers, zoals Salmonella, Campylobacter of Listeria. In 2020 was de ziektelast van deze 14 ziekteverwekkers ongeveer 7300 jaren. In 2019 was dit rond de 11.000 jaar.
- RIVM