In het buitenland worden Nederlandse pinpassen soms geweigerd en in landen buiten Europa kan de opnamelimiet erg laag zijn. Dat kan problemen geven, zo blijkt uit meldingen die bij de Consumentenbond binnen komen. De Consumentenbond adviseert daarom om voor de zekerheid ook een alternatief betaalmiddel mee te nemen.
Pinnen niet altijd gratis
Geld opnemen en in winkels betalen met de pinpas kost in eurolanden niets extra’s. Dat wil niet zeggen dat geld opnemen gratis is, want in enkele landen, zoals Duitsland, moeten klanten soms betalen om geld op te nemen bij een geldautomaat. In dat geval betalen vakantiegangers eenzelfde bedrag. Dit moet duidelijk op de automaat staan vermeld. In niet-eurolanden is geld opnemen en betalen in de winkel niet gratis. De kosten variëren per bank. Geld opnemen kost €2,00 of €2,25 plus vaak een koersmarge van 1 à 1,25%. Betalen kost niets tot vijftien cent plus een koersmarge van 1 à 1,25%.
Blokkade opheffen
De meeste banken blokkeren al enige jaren standaard pinpassen voor gebruik buiten Europa. Dit is bedoeld om skimming tegen te gaan. Wie naar een niet-Europees land vertrekt kan het beste een paar dagen voor vertrek de blokkade tijdelijk opheffen. Let op: sommige Oost-Europese landen, zoals Wit-Rusland, vallen bij sommige banken onder Europa en bij andere landen onder niet-Europa.
- Geld & Recht