Hoe ontwikkelen de hypotheekrente en de spaarrente deze zomer? U leest het in onze update van de renteverwachting.
Verwachting hypotheekrente
In de lente kan de temperatuur stijgen en dalen. Dit gold ook voor de hypotheekrente van de afgelopen maanden. 2017 begon met een stijgende trend. Opgestuwd door de stijgende kapitaalmarktrente verhoogden geldverstrekkers geleidelijk hun tarieven.
Eind februari steeg de hypotheekrente het sterkst. Toen kondigde de Amerikaanse koepel van centrale banken (de Fed) aan de beleidsrentes in maart te gaan verhogen. Als de binnenlandse economie goed blijft draaien, staan later dit jaar nog 2 verhogingen gepland.
Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is een verhoging van de beleidsrentes nog een stap te ver. Ondanks dat de inflatie in de Eurozone in februari en april op het gewenste niveau was, houdt ECB vast aan het lage rentebeleid. De centrale bank wil (minimaal) tot eind 2017 de druk op de rentes houden om de economie te stimuleren.
Ondertussen zijn er geldverstrekkers die, tegen de trend in, de hypotheekrente verlagen. De toegenomen concurrentie zorgt voor interessante verschuivingen in het renteoverzicht:
- Prijsvechters gebruiken alle beetjes marge om de laagste hypotheekrente te bieden.
- Dit zet de traditionele banken onder druk. ABN AMRO, ING en SNS strijden om de hoogste positie bij de populaire hypotheekrente 10 jaar vast.
- De verzekeraars en pensioenfondsen richten zich op de lange hypotheekrente 20 jaar vast en 30 jaar vast.
De economische vooruitzichten zijn goed en de kapitaalmarktrente loopt verder op. Geldverstrekkers zullen deze graadmeter voor de hypotheekrente volgen. Met het oplopen van de temperatuur, zal dus ook de hypotheekrente de komende maanden licht verder stijgen.
Verwachting spaarrente
Voor de spaarrente is het nog steeds hartje winter. De afgelopen maanden is de gemiddelde rente voor een vrij opneembare spaarrekening gedaald naar 0,34%. Ook dit is het gevolg van het lage rentebeleid van de ECB. De centrale bank wil met een lage vergoeding voor sparen de bestedingen aanjagen.
De belangrijkste beleidsrente voor het sparen is nu -0,4%. Banken betalen dus om geld te stallen bij de centrale bank. Deze negatieve rente rekenen banken (nog) niet volledig door aan de consument. Hoe langer het huidige rentebeleid van de ECB voortduurt, hoe verder de spaarrente daalt.
Inmiddels is er al een bank in Nederland met een spaarrekening zonder rente. Dit is weer een stap dichter bij een negatieve spaarrente.
Dat de hypotheekrente nu stijgt, wil nog niet zeggen de spaarrente binnenkort ook gaat stijgen. Waar de hypotheekrente meer wordt beïnvloed door de internationale handel, volgt de spaarrente strikter de beleidsrente van de ECB. Zoals gezegd is een verhoging van de beleidsrentes nog ver weg.
Wie een beetje ‘warmte’ zoekt voor zijn of haar spaargeld kan overstappen naar de spaarspecialisten in de markt. Of kies voor deposito sparen, waar we recent een aantal interessante buitenlandse spaarbanken hebben toegevoegd.