Kan ik met mijn zoon samen een levenstestament opmaken, waarin ik hem machtig om namens mij financiële zaken te regelen en waarmee hij tezijnertijd mijn woning kan verkopen?
Het is aantrekkelijk om zelf een levenstestament op te stellen, het levert u immers een besparing van meerdere honderden euro’s op. Maar wat als die zelf opgestelde volmacht, want dat is een levenstestament, niet de kracht heeft die hij zou moeten hebben? In dat geval staat uw zoon bij de bank en de notaris met lege handen. De bank of de notaris moeten namelijk zeker weten dat u de gevolgen van uw handelen kon overzien op het moment dat u uw zoon volmachtigde. Stelt de notaris een levenstestament op, dan moet hij zich juist daarvan vergewissen. Bent u niet meer handelingsbekwaam volgens de notaris, dan maakt hij geen (levens)testament voor u. Die zekerheid is er bij een zelf, onderhands, opgesteld levenstestament niet.
Het verdient dus aanbeveling om het levenstestament niet zelf op te stellen, maar dit bij de notaris te laten doen. En als u toch naar de notaris gaat, denk dan ook eens na over een medische volmacht. In de medische volmacht geeft u iemand de volmacht om namens u besluiten te nemen over wel of niet behandelen, wanneer u dat zelf niet meer kunt.
Ook kunt u in een notarieel levenstestament opnemen wat er met huisdieren of uw inboedel moet gebeuren wanneer u bijvoorbeeld naar een zorginstelling verhuist en uw woning moet worden opgeruimd. Voor mensen met een eigen zaak is het verstandig om vast te leggen wie namens u mag optreden in de zakelijke belangen als dat niet meer mogelijk is, een verstandige handeling.
Zelf een levenstestament opstellen is niet erg aan te raden. Wel kunt u iemand machtigen bij de bank voor uw betaalrekening of met die persoon een en/of-rekening openen. Voor de verkoop van de eigen woning is alleen een notariële volmacht voldoende.