Van even snel een appje sturen tot eten achter het stuur: afgeleid raken in het verkeer leidt jaarlijks tot enkele tientallen doden en honderden gewonden. Vooral het smartphonegebruik is hierin een grote oorzaak. Als fietser ben je extra kwetsbaar. Wat kun je allemaal doen om je zo veilig mogelijk in het verkeer te bewegen?
Verkeerveiligheid: wist je dat…
- In 66% van de ongevallen afleiding een rol speelt?
- 1 op de 4 Nederlanders zijn smartphone gebruikt in de auto of op de fiets?
- Oudere fietsers steeds vaker slachtoffer zijn van een verkeersongeval?
- Ruim twee op de vijf ernstig verkeersgewonden 60 jaar of ouder is, en een op de tien 80 jaar of ouder?
- De jaarlijkse kosten van Nederlandse verkeersongevallen naar schatting 14 miljard euro bedragen?
Zo neem je als fietser veilig deel aan het verkeer:
Wees zichtbaar
Niets is zo essentieel in het verkeer als zichtbaarheid. Zorg dus dat je verlichting goed functioneert. Ook het dragen van lichte kleding of een reflecterend hesje helpt: je valt dan beter op in het donker.
Draag de juiste kleding
Niet alleen goed zichtbare kleding is handig, je kleding kan ook functioneel zijn. Zo is het helemaal geen gek idee om een helm te dragen op je fiets. Daarnaast is iets ogenschijnlijk futiels als rubberen schoenzolen een pré: daarmee schiet je minder makkelijk van de pedalen.
Zet je telefoon uit of blokkeer hem met een app
Je kunt tijdens het fietsen natuurlijk je telefoon uitzetten. Maar je kunt er ook voor kiezen om een app te gebruiken die tijdelijk je inkomende oproepen blokkeert. Dan kun je de navigatie gewoon blijven gebruiken. Een goed voorbeeld is de PhoNo app van Interpolis, die speciaal is ontwikkeld om mobielvrij te fietsen. En voor elke kilometer die je mobielvrij fietst, spaar je ook nog eens geld voor het goede doel. Win-win dus.
Houd rekening met het weer
Als het nat en glad is, pas je je snelheid aan en ga je voorzichtiger door de bochten. Als de zon schijnt en je hebt last van schitteringen, draag je een zonnebril. Dat zijn allemaal manieren om je aan te passen aan het weer.
Zorg dat je zadel en pedalen goed staan
Sportfietsers weten het: een fiets moet goed afgesteld zijn om er prettig op te kunnen rijden. Dat geldt net zo goed voor stadsfietsen en e-bikes. Zorg dus dat de fiets helemaal op jouw lengte is afgesteld: het zadel moet de juiste hoogte hebben en je moet uiteraard goed bij de pedalen kunnen.
Blijf op de hoogte
Verkeersregels en verkeerssituaties veranderen. Zorg dat je goed op de hoogte bent. Ook een periodieke medische keuring kan helpen om je veiliger te voelen in het verkeer.
En meer…
De overheid voert campagne om minder fietsers en automobilisten hun smartphone te laten gebruiken tijdens het rijden. Dat is de zogenaamde MONO-campagne. Ook steeds meer bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid hierin. Zo heeft bijvoorbeeld ook Interpolis grote ambities op het gebied van mobiliteit. Samen met alle verkeersdeelnemers van Nederland wil Interpolis het aantal verkeersongevallen verlagen.
In samenwerking met Interpolis