Als de heimwee toeslaat

Verlangen naar huis

U bent lekker op vakantie, of in u nieuwe huis, en opeens bekruipt het u. Gedachten aan thuis. U voelt zich naar en ongelukkig. Uit cijfers blijkt dat 50 tot 90 procent van de Nederlanders wel eens heimwee heeft. Leeftijd maakt niet uit. Wat is het precies en wat kunt u er aan doen?

Heimwee wordt niet gezien als een echte ziekte. Toch kunt u er behoorlijk ziek van zijn. Als u heimwee heeft, kunt u nauwelijks stoppen met aan thuis te denken. U krijgt het idee dat het daar allemaal veel beter is. U maakt uw vertrouwde omgeving nog wat mooier dan het is. Daardoor wordt u verdrietig en ongelukkig. En zelfs lichamelijk voelt u zich niet al te best. Heimwee brengt stress met zich mee. U krijgt misschien hoofdpijn of buikpijn of u slaapt slechter. Sommige mensen krijgen zelfs huiduitslag of hartklachten.

Herken heimwee
Zelf heeft u vaak wel door dat u heimwee heeft, maar bij kinderen is het lastiger te herkennen. Vaak kunt u veel opmaken uit het gedrag van een kind. Het huilt veel en trekt zich terug. Of een kind gedraagt zich juist gewelddadig of vervelend. Soms klagen ze over buikpijn of misselijkheid. Bij een beetje heimwee hoeft u niets te doen. Het gaat vanzelf wel over. Maar ernstige heimwee bij kinderen wordt bijna altijd alleen maar erger als u er niets aan doet.

Geen kinderkwaal
Heimwee wordt vaak gezien als een kinderkwaal, waar u wel overheen groeit. Maar heimwee is van alle leeftijden. Het komt voor bij kinderen die op kamp gaan, maar ook bij mensen die lang in het ziekenhuis moeten liggen. Studenten die op kamers gaan en militairen die uitgezonden worden hebben ook vaak last.[PAGEBREAK]Sommige mensen zijn gevoeliger voor heimwee dan anderen. Zo past niet iedereen zich even gemakkelijk aan in een nieuwe omgeving. Verder vergroot een gedwongen vertrek de kans op heimwee. En mensen die niet goed tegen veranderingen kunnen of stellig geloven dat ze vast heimwee krijgen, lopen ook meer risico.

Voor de reis of verhuizing
U kunt veel doen om heimwee te voorkomen, al voordat u vertrekt.

  • Verken uw nieuwe omgeving. Als u dicht bij huis blijft, kunt u er alvast een paar keer heen gaan. U kunt er voor kiezen om elk jaar op dezelfde plek vakantie te vieren. Die omgeving wordt dan uw tweede thuis.
  • Neem vertrouwde spullen mee. Denk hierbij aan foto’s van familieleden, knuffels, of uw eigen hoofdkussen.
  • Uit logeren gaan. Laat het kind voor een dag of twee bij bekenden logeren. De bedoeling is niet dat er gebeld wordt, maar een brief of kaart naar huis schrijven mag wel. Zo went uw kind alvast aan het niet thuis zijn.
  • Heimwee is normaal. Vertel kinderen dat het normaal is om heimwee te hebben. En dat er veel dingen zijn die ze kunnen doen om met heimwee om te gaan.
  • Betrek uw kind in de beslissing om weg te gaan. Zo krijgt uw kind een beetje het gevoel dat het ook zijn keuze is.
  • Maak het zichtbaar. Laat aan een kind met een kalender zien wanneer hij weggaat –hoeveel nachtjes nog - en hoeveel dagen hij weggaat. Een jong kind zou kunnen denken dat hij voor altijd weggaat. Maar dat is natuurlijk niet zo.

[PAGEBREAK]Toch heimwee?
Wat kunt u doen om gevoelens van heimwee te verminderen?

  • Accepteer heimwee. Het is heel normaal dat u uw thuissituatie mist. Dat betekent niet dat u zwak bent. Praat er met anderen over.
  • Blijf bezig. Heimwee wordt erger als u zich verveelt. Zorg daarom dat u lekker actief bent en leuke dingen doet.
  • Doe hetzelfde als thuis. Veel dingen waar u aan gewend bent, kunt u ergens anders ook doen. Bijvoorbeeld koffiedrinken om drie uur, nog een ommetje om acht uur. Dat voelt vertrouwd.
  • Denk aan uw thuis. Schrijf een brief, of kijk naar een foto. Bedenk wat een geliefde op dit moment tegen u zou zeggen. Naar huis bellen mag, maar liever niet als u zich erg ongelukkig voelt. Ook niet te lang, daardoor gaat u zich alleen maar ongelukkiger voelen.
  • Denk positief. Er zijn altijd genoeg goede kanten te bedenken. U kunt leuke dingen doen, er zijn veel mensen om te leren kennen. En eigenlijk bent u ook weer niet zo lang weg van huis.

Heimwee moet slijten
Ook al kan heimwee voor heel wat narigheid zorgen, onthoud dat het in de meeste gevallen na een paar dagen wel weer overgaat. Wacht dus met het nemen van definitieve maatregelen. U kunt de mogelijkheid om eerder naar huis te gaan natuurlijk wel open laten en daar even over nadenken. Als het echt niet meer gaat, kunt u altijd nog tot actie over gaan.

Bronnen:
http://pediatrics.aappublications.org/
Vingerhoets AJJM & Van Tilburg MAL (1997). Psychological aspects of
geographical moves: Homesickness and acculturation stress.
Tilburg: Tilburg University Press.