Dagelijks medicijnen gebruiken. Het klinkt zo simpel, maar het kost best wat inzet en inspanning om het in uw dagelijks patroon in te passen. PlusOnline geeft u wat tips en aandachtspunten.
Een aspirine, hoestdrank of zelfs dagelijks een extra vitaminepil innemen is toch iets heel anders dan verplicht elke dag een medicijn moeten gebruiken. Welk medicijn dat ook is, en voor welke aandoening u het ook voorgeschreven krijgt, feit is dat verplicht medicijngebruik grote invloed kan hebben op uw dagelijks leefpatroon.
[ITEMADVERTORIAL]
Wat bedoelen we met dagelijkse medicijnen?
Dat zijn geneesmiddelen die u verplicht bent te gebruiken gedurende een bepaald aantal dagen of voor onbepaalde tijd, eventueel op gezette tijdstippen of onder bepaalde voorwaarden. De praktijk
Het hangt vaak ook van de ernst van de aandoening af hoe gebruikerstrouw patiënten zijn. Dat is niet zo verwonderlijk: hoe hoger de kans is op bijvoorbeeld overlijden als de medicijnen niet gebruikt worden, hoe trouwer mensen zijn met innemen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hartfalen zich voor 98 procent trouw aan het voorschrift houden. Bij andere medicijnen, zoals antidepressiva ligt dat percentage beduidend lager.
De redenen om waarom patiënten zich niet aan de voorschriften houden zijn heel verschillend:
- Men voelt zich beter en denkt te kunnen minderen of stoppen.
- Men voelt zich beter en vergeet daarom (sneller) de medicijnen.
- Er is niet voldoende informatie gegeven over eventuele bijwerkingen. Doen die zich voor dan kan dat een reden zijn om te stoppen of minderen.
- Er zijn problemen met het tijdstip waarop het medicijn gebruikt moet worden of het is lastig in combinatie met bijvoorbeeld werk of dagindeling.
- De vorm van het medicijn sluit niet aan bij de patient: hij krijgt bijvoorbeeld een drankje terwijl hij veel liever pillen slikt.
- Ontkennen van het ziek zijn: ‘als ik medicijnen inneem ben ik echt ziek.
Bespreek de mogelijkheden
Het is van belang dat u zich zo goed mogelijk laat informeren over alles wat er bij het dagelijks innemen van uw medicijn komt kijken. Kaart bij een herhalingsconsult aan welke problemen u eventueel ondervindt.
Heeft u keuze in de vorm waarin u uw medicijn krijgt (pil, drankje, capsule) bespreek dan samen met de arts welke keus het meest aansluit bij uw mogelijkheden of wensen.
Heeft u moeite met het doorslikken van medicijnen? In dit filmpje ziet u tips om uw pillen makkelijker te nemen.
Meer tips voor medicijngebruik
- Lees de bijsluiter en vraag uitleg aan apotheek of huisarts. Vraag ook advies als u iets wilt veranderen in uw medicijngebruik. Doe dit niet op eigen initiatief.
- Vraag uitleg over het gebruik en de effectiviteit van het middel zodat u weet ‘waarom’ u het gebruikt. Het blijkt dat mensen, die op de hoogte zijn van het belang van hun medicijn, deze ook trouwer gebruiken.
Dit is met name het geval als u medicijnen krijgt die dienen als onderhoud omdat de aandoening niet te genezen is. Een voorbeeld is insuline bij Diabetes. - Vraag hoe u uw medicijnen moet innemen (bijvoorbeeld met water), en op welk tijdstip. Hoe moet u de medicijnen innemen? Op een lege maag of juist net voor of na het eten.
- Vraag na of het een probleem is als u uw medicijn een keertje vergeet of te laat inneemt en wat u dan moet doen als dat gebeurt.
- Laat u voorlichten over hoe u uw medicijnen moet bewaren (op kamertemperatuur, in de koelkast, in het donker)
- De apotheker heeft handige hulpmiddelen voor het innemen van uw medicijnen. Slikt u meerdere medicijnen, of moet u een paar keer per dag medicijnen innemen, dan kan een speciaal pillendoosje een handig hulpmiddel zijn.
- Vergeet uw medicijnen niet als u op reis of op vakantie gaat. Reist u met het vliegtuig, stop ze dan in uw handbagage. Moet u een paar keer per dag op gezette tijdstippen een medicijn innemen, vraag dan bij uw apotheker wat u moet doen als u bijvoorbeeld naar een land met een andere tijdzone reist.
- Vraag om een medicijnpaspoort voor op vakantie. Hierin vermeldt de apotheek welke geneesmiddelen u gebruikt. Dit staat geregistreerd op stofnaam, zodat u overal ter wereld hetzelfde recept krijgt.
- Informeer bij uw apotheek of u bij een reis naar het buitenland een geneesmiddelenverklaring voor uw medicijn nodig heeft.
Wees voorbereid
Het dagelijks gebruik van medicijnen vergt dus nog heel wat aanpassingen, vooral ook in uw denkpatroon. Misschien moet u op geregelder tijdstippen eten. Spontaan een dagje weg gaan en ergens willen overnachten kan lastig worden als u niet voor de hele dag medicijnen bij u heeft.
Het is handig om altijd voldoende medicijnen mee te nemen in een tasje of doosje en dat ook altijd bij u te hebben. Moet u bijvoorbeeld stipt om 5 uur ’s middags een pil innemen en staat u op dat moment in een file, dan vermijdt u in ieder geval de stress dat u uw tablet niet op tijd kunt innemen.
Zet de medicijnen ‘in het zicht’, zeker totdat u gewend bent ze in te nemen. Gebruik eventueel een kookwekker of uw mobiele telefoon om een seintje te geven.
En nu: doorgaan!
Het klinkt misschien vreemd, maar als uw partner degene is die dagelijks medicijnen moet gebruiken kan dat ook uw leven beïnvloeden. Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Heeft u hulp nodig, praat dan met de arts.
Het kan belastend en vervelend zijn om dagelijks medicijnen te moeten gebruiken. Gelukkig heeft u met een goede voorbereiding en voldoende informatie in ieder geval grip op het gebruik van uw verplichte dagelijks medicijn.
- Plus Magazine