Aardappelsalade met makreel

Gezond eten is lekker en verstandig. Je hoeft daarvoor lang niet altijd in kookboeken te duiken. Eigen creaties kunnen net zo voedzaam en verantwoord zijn als de menu's van diëtisten. Daarom vroegen we bezoekers hun lekkerste en gezondste recepten in te sturen. De beste inzendingen vind je hier terug, zoals aardappelsalade met makreel.Gezondheidskeuring van diëtiste Kim VermeulenHet is een zomerse salade met gezonde onverzadigde vetten door de vis. Met een wat extra groente (bijvoorbeeld tomaat en komkommer als versiering) is dit een frisse gezonde maaltijdsalade."Per persoon 536 calorieën, 35 gram vet, waarvan maar 5.5 verzadigt en 6 gram vezels."

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • 600 gram kleine nieuwe aardappelen
  • 300 gram gestoomde makreelfilet
  • 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • bosje waterkers
  • 1 stronkje witlof
  • 1 rode ui
  • 1 dl magere yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 2 eetlepels platte peterselie; gehakt
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • 2 eetlepels gehakte munt
  • frisee
  • handje radijsscheuten (kiemgroente)
  • peper en (zee)zout

Bereiding

Was de aardappels. Zorg ervoor dat de schil hierbij zo min mogelijk beschadigt. Kook de aardappelen gaar. Maak intussen de dressing: klop de mayonaise, balsamico-azijn, peterselie, bieslook en munt door de mayonaise en breng het geheel op smaak met peper en zout. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en snij je ze doormidden. Schep de hete aardappelen voorzichtig door de dressing. Laat ze dan pas afkoelen. Was de waterkers, hak de steeltjes fijn en laat de blaadjes zoveel mogelijk heel. Maak de witlof schoon en snipper het stronkje fijn. Pel en halveer de rode ui en snijd hem in flinterdunne boogjes. Verwijder eventuele graten uit de makreelfilet en verdeel het visvlees in stukjes. Schep de waterkers, witlof, rode ui, makreel en pijnboompitten door de aardappelen. Bedek een schaal of vier borden met wat frisee en verdeel de afgekoelde aardappelsalade erover. Garneer de salade met enkele plukken radijsscheuten (of alfalfa als de scheuten niet te krijgen zijn.)

Auteur