Boordvol informatie / volledig plantaardig
Er worden heel veel boeken over gezonde voeding en leefstijl uitgegeven. Diëtist Mary Stottelaar leest én beoordeelt ze voor Gezondheidsnet in de rubriek, de Diëtest! Deze keer: Food Body Mind, van diëtist Wendy Walrabenstein.
Voor wie is dit boek bedoeld?
Walrabenstein wil mensen helpen aan een nieuwe gezonde (meer plantaardige) leefstijl. Om langer te leven en om fysiek en mentaal gezond te blijven. Langer leven in gezondheid dus.
Eerste indruk
Wat opvalt is het persoonlijke verhaal van Walrabenstein aan het begin van het boek. Ooit dacht ze zelf nauwelijks na over wat en hoe ze at, hoeveel ze bewoog en of ze wel genoeg sliep. Maar door een tijd lang in Italië te wonen met haar (veel oudere) partner, realiseerde ze zich dat er in Italië zoveel meer fitte tachtigplussers waren dan in Nederland. Ze vroeg zich af hoe dat kon en de belangstelling voor voeding en leefstijl was geboren. Uiteindelijk heeft dit erin geresulteerd dat ze zich is gaan omscholen als diëtist. In dit boek, wat een echt leesboek is met veel tekst en weinig plaatjes, geeft ze veel achtergrondinformatie en uitleg over hoe je door het aanpassen van je voeding langer gezond kunt blijven. Als je op een derde deel van het boek zit, ga je je eigen 'foodplan' opstellen aan de hand van de adviezen die ze geeft. Daarnaast bevat het boek een 21-dagen inspiratieplan met complete dagmenu’s, tips voor beweging en ideeën voor ontspanning. Het laatste deel van het boek bestaat uit recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Ook bevat het boek een schema voor 5 dagen vasten inclusief recepten voor die dagen. Het boek eindigt met een zeer uitgebreide bronnenlijst van wetenschappelijke artikelen van maar liefst 16 pagina’s.
Wat weten we van de auteur?
Wendy Walrabenstein is gestopt met een carrière in de bankwereld om voeding en diëtetiek te gaan studeren. Nu is ze diëtist en doet promotieonderzoek naar de relatie tussen voeding en reumatische aandoeningen. Walrabenstein begeleidde een paar jaar geleden Jan Heemskerk, die over zijn afslankproces het boek Als Jan het kan.. Gezond en slank voor gewone mannen schreef. En Karine Hoenderdos sprak eerder met haar over wat voeding kan doen bij reuma.
Wat is er nieuw aan dit dieetboek?
Dit boek is een herziene uitgave van dezelfde titel uit 2015. Het behandelt het complete plaatje van leefstijl: voeding, bewegen, ontspanning en slaap. Nadruk van het boek ligt op voorkomen van inflammatie (dat zijn laaggradige ontstekingen). Volgens de auteur wordt op die manier de kans op (ouderdoms)ziektes verkleind.
Even doorlezen
Walrabenstein heeft een prettige manier van schrijven. Het boek leest heel gemakkelijk. Gelukkig maar, want ze gaat heel diep op de zaken in en legt heel veel uit. Af en toe heb je de indruk dat je met een studieboek bezig bent, maar door de vlotte manier van schrijven lees je toch door. Gecharmeerd ben ik van de superduidelijke uitleg over hoe je uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek moet opvatten. Ze laat zien dat de claim 'uit onderzoek blijkt' nog niets zegt. Wat is het voor soort onderzoek? Kan het onderzoek wel echt 'bewijs' leveren? En kun je de uitkomsten wel vertalen naar je eigen situatie? Zo vertelt ze bijvoorbeeld dat je uitkomsten van onderzoek dat met muizen of ratten gedaan is, echt niet kunt vertalen naar de mens. Zelf werkt ze dan ook met een uitgebreide lijst met gebruikte wetenschappelijke bronnen. Het viel me een beetje tegen om in die lijst dan wel dieronderzoek te zien staan, en het is helemaal jammer dat dat ze ook af en toe een advies in het boek baseert op zo’n onderzoek. Bijvoorbeeld in een hoofdstukje over groene thee meldt ze dat je daardoor slank blijft. De bron die ze noemt is een onderzoek bij muizen.
Wat kun je ermee in de praktijk?
Het boek staat vol tips en lijstjes met actiepunten om mee aan de slag te gaan. Hoe kan je meer bewegen, manieren om te mediteren en rust te nemen, tips om beter en meer te slapen. Centraal in het boek staan de 10 adviezen voor lang en lekker leven. Die bieden een duidelijke richtlijn: eet echte voeding, eet niet te veel, eet veel groenten en fruit, ga uit je dak met peulvruchten, beperk dierlijke producten zoveel als je wilt, probeer plantaardige vervangers van zuivel, vet is gezond maar met mate, eet meer vezels en geniet af en toe van een glaasje wijn. Uit dit lijstje blijkt al dat Walrabenstein een voorstander is van plantaardige voeding. Voor zichzelf heeft ze de keuze gemaakt geen dierlijke producten meer te eten. Ze wil echter niemand opleggen volledig veganistisch te gaan eten, schrijft ze. Maar… het inspiratieplan is wel compleet veganistisch. En dat geldt ook voor de recepten, die zijn geheel zonder dierlijke producten. Dat is wel iets wat je je moet realiseren als je met dit plan aan de slag wilt. Een groot deel van de recepten zijn overigens overgenomen van een website, uit een boek of van een collega. Jammer!
Wat vindt de diëtist van het dieet - helpt dit echt?
Ik ben het met heel veel zaken die Walrabenstein aanraadt eens. Haar plan voor een betere leefstijl kan ik grotendeels onderschrijven. Maar of je nu echt vegan moet gaan eten? Minder vlees eten is voor iedereen gezond en beter voor ons milieu. Maar volledig overstappen naar een veganistische leefwijze is nogal wat. Deskundig is haar advies over supplementen die je moet nemen als je volledig veganistisch eet. Walrabenstein schrijft in het boek wel dat ze hier niemand toe wil dwingen en dat 80 procent plantaardig en 20 procent dierlijk ook goed is, maar toch krijg je bij het lezen van het boek het idee dat je alleen maar goed bezig bent als je echt alle dierlijke producten laat staan. Dat is niet waar en volgens mij voor veel mensen ook een stap te ver. Maar stel nu dat je die stap wilt zetten? Dan denk ik dat je wel meer recepten en inspiratie nodig hebt dan de 30 recepten uit dit boek. Dat blijkt al in de inspiratiemenu’s voor de 21 dagen: veel recepten komen verschillende keren terug. Niet echt wat ik onder variatie versta. Natuurlijk kun je recepten uit andere boeken of van websites halen, maar als je een boek koopt met een plan, dan verwacht je ook voldoende recepten om het uit te voeren.
Oordeel: ★★★☆☆
Pluspunten
- Vlot geschreven
- Duidelijke uitleg over wetenschappelijk onderzoek
- Aandacht voor slapen, stressvermindering en bewegen
- Leuk inspiratieplan
Minpunten
- Grote stap naar volledig plantaardig
- Weinig (originele) recepten
- Veel tekst, weinig plaatjes/foto’s
- Sommige adviezen niet juist onderbouwd