Plus Magazine vraagt het aan de NPCF
Minister Schippers adviseert patiënten het gesprek met de huisarts op te nemen. Hoe maak je dit bespreekbaar? En als de huisarts het niet wil, doe je het dan stiekem? De directeur van de NPCF legt uit.
We kennen het allemaal. Je bent bij de dokter geweest en komt buiten en denkt: “Dat had ik ook nog moeten zeggen en vragen.” Want als je bij de dokter bent zit je toch net iets minder gemakkelijk dan wanneer je thuis in je luie stoel zit.
Het gevolg is dat je soms de belangrijkste dingen vergeet te bespreken. Of dat je buiten komt en denkt: wat zei de dokter nu eigenlijk precies? Wat mag ik wel en wat niet? En wat moet ik nu doen? Zeker als het gaat om ingewikkelde zaken, bijvoorbeeld als je chronisch ziek bent, of slecht nieuws krijgt, ben je er niet altijd helemaal met je hoofd bij.
Opnemen kan patiënt helpen
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft daar nu iets op gevonden. Ze adviseert mensen hun gesprekken met de dokter op te nemen. Dan kunnen ze later nog eens luisteren wat de dokter allemaal heeft gezegd. “Vooral wanneer het een emotioneel beladen gesprek is, is de kans groot dat de patiënt niet alles onthoudt. Daarom kan het opnemen van een gesprek de patiënt helpen om zijn gedachten op een rij te zetten en een besluit te nemen”, schreef ze onlangs aan de Tweede Kamer.
Doe het niet stiekem
Ik vind dat een goed idee. Maar ik raad patiënten wel aan om het van tevoren met de dokter te bespreken. Ga niet stiekem een bandje of je telefoon laten meelopen, maar zeg het gewoon. Zeg dat je je beter voelt als je het gesprek laten nog eens in alle rust kunt terugluisteren. De dokter vooraf informeren is wel zo netjes. En het is ook beter voor de verstandhouding.
Van de minister hoef je overigens niet te melden dat je het gesprek wil opnemen. Het is je goede recht als patiënt. Maar ook zij vindt het wel fatsoenlijk als je de dokter wel vooraf op de hoogte stelt. “Het is niet verplicht, maar wel fatsoenlijk dat de patiënt zijn arts meldt dat hij het gesprek opneemt en dat hij de arts om toestemming vraagt”, meldt ze aan de Kamer.
Vraag het advies op schrift
En ze heeft ook nog een goede raad voor patiënten van wie de dokter het niet goed vindt als ze het gesprek opnemen. “Mocht de arts bezwaren hebben tegen opname van het gesprek, dan kan de patiënt altijd vragen of de arts zijn advies op papier zet.”
Neem iemand mee
En er is nog een derde manier om alle zaken van het gesprek met de dokter goed op een rij te krijgen. Je kunt ook iemand meenemen naar een gesprek met de dokter. Soms ben je zelf te emotioneel. Dan is het goed om iemand naast je te hebben zitten die wat meer afstand neemt. En die goed kan luisteren wat de dokter zegt. Dat kan een familielid zijn, je partner, een vriend of een goede buur. Maakt niet uit, als het maar iemand is die je vertrouwt.
Beslis samen, patiënt en dokter
De Patiëntenfederatie Nederland vindt het vooral belangrijk dat de patiënt ook later nog eens kan horen of lezen wat er allemaal tijdens het gesprek is gezegd. Wij zijn blij dat de minister deze stap nu heeft gezet. Maar het belangrijkste is dat arts en patiënt samen beslissen wat er kan en moet gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld door in ieder geval gebruik te maken van de drie goede vragen. Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voordelen en nadelen daarvan? En wat betekent dat in mijn situatie? Zo krijg je een echt gesprek in de spreekkamer. En als je het dan later nog eens kunt beluisteren is dat mooi meegenomen.