Het pijnboompittensyndroom (PNS)

Bittere smaak door pijnboompitten

Getty Images

Pijnboompitten worden veel gebruikt in salades en maaltijden. Veel mensen vinden ze lekker, maar er zijn mensen die een paar dagen na het eten van pijnboompitten een bittere smaak in de mond krijgen. Dit pijnboompittensyndroom, ook wel PNS (van het Engelse pine nut syndrome) genoemd, kan een paar dagen tot een paar weken duren.

Het pijnboompittensyndroom ontstaat na het eten van pijnboompitten. Niet meteen, maar meestal na een dag of twee. Mensen krijgen last van een allesoverheersende bittere smaak. Niks smaakt meer lekker en een bittere metaalsmaak overheerst. Niets, maar dan ook niets, helpt om de bittere smaak weg te krijgen. Vaak verergert het zelfs bij het eten of drinken van andere voedingsmiddelen. De aandoening wordt ook wel 'cacogeusia' of 'metallogeusia' genoemd.

Symptomen
PNS wordt vooral gekenmerkt door een bittere en metallische smaak. Deze kan mild zijn, maar ook intens. Uit Frans onderzoek blijkt dat de tijd tussen consumptie van de pijnboompitten en de eerste symptomen tussen één tot drie dagen varieert. Deze houden tussen de twee en vijftien dagen aan en verdwijnen vanzelf weer.

China
Pijnboompitten worden al jaren gegeten in Europa. Toch stammen de eerste klachten over de bittere smaak na het eten van pijnboompitten pas uit 2001. De nieuwe Voedsel En Waren Autoriteit (nVWA) denkt dat daar mogelijk de sleutel ligt naar de oorzaak van de klachten. Door de toenemende vraag naar pijnboompitten in de wereld is de productie in onder meer China, Turkije en Pakistan namelijk vergroot. De klachten lijken vooral te komen na het eten van Chinese pijnboompitten. Pijnboompitten uit Europa blijken geen invloed op de smaak te hebben.

Op de verpakkingen van de meeste pijnboompitten die in de winkel liggen, wordt het land van herkomst niet vermeldt. Een Leidse geneticus, Ben Zonneveld, heeft zich verdiept in de pijnboompitten en zegt op de website van het Leids Universitair Weekblad Mare hoe je 'verkeerde' pijnboompitten kan herkennen.

Volgens hem moet je, als je gevoelig bent voor het pijnboompittensyndroom, de pijnboompitten met de naam Pinus armandii, vermijden. Deze pijnboompitten smaken hetzelfde, maar een dag later merk je het verschil. De geneticus kan ze in het laboratorium onderscheiden, maar ook met het blote oog. "Als je goed kijkt, zie je dat de Pinus armandii ovaal, kleiner en grijzig is."

Andere pijnboompitten kun je, ook als je gevoelig bent voor het pijnboompittensyndroom, gerust nemen zonder klachten te krijgen.

Smaakprikkel
Over het ontstaan van het pijnboompittensyndroom is nog niet veel bekend. Een Amerikaanse toxicoloog, Gregory Möller, heeft er een hypothese over. Hij neemt aan dat de metallische en bittere smaak wordt veroorzaakt door het samenspel van bepaalde receptoren in het darmstelsel, die een smaakprikkel geven aan de hersenen, de gal en de lever. De smaakprikkel van PNS komt pas in de darmen tot stand en daardoor merkt men de afwijkende smaak ook pas later en niet meteen na het eten van de pijnboompitten.

Auteur 
Bron 
  • Leids Universitair Weekblad Mare