Levercirrose

Levercirrose is een chronische aandoening waardoor de lever zijn normale functie niet meer kan uitoefenen.

De lever is een orgaan rechtsboven in de buik, een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De lever heeft verschillende levensondersteunende functies: voedingsstoffen verwerken, eiwitten aanmaken, suikers of glycogeen opslaan. Ook speelt de lever een rol bij het regelen van de hormoon-, bloedsuiker- en cholesterolspiegels van het lichaam, en bij de vochthuishouding. De lever filtert ongewenste stoffen en helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties.

Cirrose is een chronische, voortschrijdende leveraandoening waardoor de lever zijn normale functie niet meer kan uitoefenen. Deze ziekte wordt meestal veroorzaakt door chronisch alcoholmisbruik, maar kan ook worden veroorzaakt door hepatitisinfectie of andere ziekten.

Bij beschadiging van de lever door alcoholisme of andere ziekten ontstaat littekenweefsel in het gezonde leverweefsel. Vanwege het littekenweefsel kan het bloed niet goed door de lever stromen, en daardoor kan de lever zijn normale functie niet uitoefenen. Wanneer de onderliggende oorzaak van cirrose blijft voortduren, bijvoorbeeld als iemand niet minder gaat drinken, ontwikkelt de cirrose zich verder en loopt de leverfunctie terug. Zelfs wanneer de oorzaak van cirrose wordt verholpen, kan de schade aan de lever niet worden hersteld of teruggedraaid.

Auteur