Gezond eten is lekker en verstandig. Je hoeft daarvoor lang niet altijd in kookboeken te duiken. Eigen creaties kunnen net zo voedzaam en verantwoord zijn als de menu’s van diëtisten. Daarom vroegen we bezoekers hun lekkerste en gezondste recepten in te sturen. De beste inzendingen vind je hier terug, zoals Omeletje gezond.Gezondheidskeuring van diëtiste Kim Vermeulen"Vitaminerijke, gezonde lunch waar alvast een deel van je dagelijkse groente in zit. Dit recept bevat weinig (slechte) verzadigd vetten door de 20+ kaas en olijfolie." "Per persoon (incl. 1 volkoren bolletje en bereid met 1 el olijfolie): 398 calorieën, 15 gram vet waarvan 4,5 gram verzadigd vet en 6 gram vezels."
Ingrediënten
- 3 eieren
- ui
- paprika poeder
- bieslook
- groene paprika
- 20+ kaas
- 2 tomaten
- teentje knoflook
- scheutje halfvolle melk
- olijfolie
Bereiding
Kluts de 3 eieren. Snipper de ui en snijd de tomaten en paprika in kleine stukjes. Pers de knoflook uit boven de geklutste eieren en meng dit door de eieren heen. Doe ook een theelepel paprika poeder bij het eimengsel. Voeg er een klein scheutje melk bij, zodat het ei mengsel iets dunner word. Kluts het goed.
Zet een koekenpan op laag vuur en doe er een beetje olijfolie in. Wanneer het de olie heet genoeg is, doet u de ui erin en de paprika. Fruit deze ligt aan. Voeg dan het ei mengsel eraan toe, zonder te roeren! Laat langzaam het ei stollen op het lage pitje totdat de bovenkant niet meer nat is. Snijd vervolgens 5 plakjes 20+ kaas.
Snijd nu het ei in 2, terwijl het nog in de pan zit. Vervolgens verdeel je de tomaten op 1 van de helften. Leg hierover heen de plakjes kaas. Doe vervolgens de ene helft van het ei boven op het stuk ei met de kaas en tomaat. Laat nog even garen op de laagste stand, zodat de kaas vanbinnen kan smelten.
Verdeel het ei in tweeën en serveer het ei nu met een klein beetje gesneden bieslook over het ei heen. Voor de sterke trek kun je er eventueel een volkoren bol bij eten.