Een glas verse jus d’orange gezond? Helaas niet, volgens het Voedingscentrum. In een glas zitten al snel 4-5 sinaaspappels en die klok je in korte tijd naar binnen. Wees dus spaarzaam met sappen, smoothies en ander suikerhoudende dranken, hoe gezond ze ook lijken. Maar vind u daarvan? Reageer hieronder.
EENS, ik laat ze staan, want dat is gezonder
Het Voedingscentrum legt het uit – vruchtensap en gesuikerde drinkyoghurt bevat veel suiker. In een glas sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld 7 suikerklontjes, net zoveel als in frisdrank. Uit onderzoek blijkt dat je er zelfs diabetes door kunt krijgen. Mensen die willen afvallen kunnen de sappen ook beter vervangen door een vers stuk fruit of een schaaltje yoghurt met een kop thee of een glas water erbij. Dat scheelt een hoop suiker en je krijgt het minder snel binnen. De vezels uit het fruit blijven zo ook beter behouden. Verder tast het zuur in deze drankjes je tanden aan. Alle reden om vruchtensap en smoothies niet te vermelden in de Schijf van vijf, volgens het Voedingscentrum.
ONEENS, ik geniet ervan
Wat een flauwekul om een glas vers geperst sap of een verse smoothie als 'ongezond' te bestempelen. Dat een biertje of een milkshake ongezond is, dat snappen we. Maar een glas versgeperst vruchtensap? Of een aantrekkelijke yoghurt smoothie die paars ziet van de bosbessen? Vaak is er aan een sap of smoothie geen suiker toegevoegd. Het is een manier om veel fruit en zuivel binnen te krijgen. Handig voor mensen met weinig tijd, of voor mensen die een stuk fruit minder lekker of gedoe vinden. Je kunt er ook spinazie of boerenkool doorheen mengen, als je echt op de gezonde toer wil. Mensen met slechte eetgewoonten, of mensen met overgewicht, moeten misschien oppassen met vruchtensap of een smoothie. Zeker als er meerdere glazen op een dag ingaan. Maar als je gewoon op gewicht bent, kan het weinig kwaad.
Meer lezen
Klik hier voor uitleg over de (on) gezondheid van vruchtensap door diëtist Mary Stottelaar.