En nog 6 veelgestelde vragen over fipronil beantwoord
In juli 2017 is er fipronil aangetroffen in eieren, een stof die schadelijk kan zijn voor mensen. Hoe erg is het als je al eieren hebt gegeten waar fipronil in zit? En wat moet je doen als er geen code op je eieren staat? Veelgestelde vragen over fipronil beantwoord.
1. Wat gebeurt er als je besmette eieren hebt gegeten?
Als je een paar eieren met fipronil hebt gegeten, hoef je je geen zorgen te maken. In de eieren die de NVWA onderzocht heeft, zit geen dosis die zo hoog is dat het direct gevolgen heeft voor je gezondheid. Als je langdurig veel fipronil binnenkrijgt kan het op de lange termijn schadelijk zijn voor je nieren, lever of schildklier. Waarschijnlijk moet je dan heel veel eieren met fipronil eten. Hoeveel is niet bekend.
Het RIVM meldt dat uit de weinige beschreven vergiftingsgevallen bij mensen bekend is dat te veel fipronil binnen krijgen kan leiden tot misselijkheid, overgeven, buikpijn, duizeligheid en epileptische aanvallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die bewust een overdosis fipronil hebben ingenomen. In het algemeen verdwijnen deze klachten weer. De stof is niet kankerverwekkend.
2. Hoe zit het met producten waarin eieren verwerkt zijn?
Eieren worden ook verwerkt in andere producten, zoals in mayonaise, kant-en-klare salades, gebak enzovoort. Er is dus ook fipronil in dergelijke producten terechtgekomen.
De NVWA heeft steekproeven genomen en vond inderdaad fipronil in verschillende producten, maar hele lage concentraties. Eet je gewoon normale porties eierkoek, mayonaise of eiersalade, dan loop je geen gezondheidsrisico.
3. Kun je veilig kip eten?
Ja, leghennen worden wel gegeten, maar vrijwel nooit als kipfilet of kippenbout. Door de verwerking in de levensmiddelenindustrie is de hoeveelheid fipronil die er bij consumptie in zit waarschijnlijk klein.
4. Hoe controleer je je eieren?
Op eieren staat een code gestempeld. Deze eicode staat dus op de eieren zelf, niet op het doosje. Op de NVWA-website kun je vinden welke eieren je moet weggooien. De NVWA is nog eieren aan het testen, dus de komende tijd zullen ze deze lijst mogelijk aanvullen.
Een voorbeeld van de eicode is 2-NL-43113 01. Het gaat om de middelste getalreeks van 5 cijfers, hieraan kun je aflezen van welk bedrijf het ei komt. Daarom geeft de NVWA de rest van de getallen met een X aan. Op de plek van de X-en kan elk cijfer staan.
5. Wat moet je doen als er geen eicode op je eieren staat?
De eicode is wettelijk verplicht en moet leesbaar op elk ei staan. De sector is hiervoor verantwoordelijk. De NVWA kan geen uitspraken doen over eieren zonder code of met onleesbare code. Uit voorzorg kun je eieren zonder code eventueel weggooien.
6. Hoe zit het met biologische eieren?
Alle eieren van leghenbedrijven (ook biologische, scharrel of vrije-uitloop eieren) waar het middel fipronil is gebruikt, kunnen fipronil bevatten. Controleer dus ook de code op biologische eieren.
7. Moet ik opletten in de supermarkt?
De eieren die mogelijk besmet zijn met fipronil zijn uit de winkels verwijderd.