Bijna driekwart van de bezoekers van Plusonline staat positief tegen het idee van een jaarlijkse total bodyscan. Maar artsen waarschuwen voor de keerzijdes. In Plus Magazine van juli gaan we er uitgebreid op in. Overweeg je een total bodyscan? Kijk dan eerst naar deze checklist, en wees eventuele problemen voor.
Uit een peiling onder ruim 3200 mensen op Plusonline.nl blijkt dat 72% het een goed idee vindt om jaarlijks een total bodyscan te krijgen.
Een total bodyscan is een onderzoek waarbij het hele lichaam met de MRI-scanner in beeld wordt gebracht, eventueel aangevuld met extra tests, zoals een maag-darmonderzoek.
Niet in Nederland
Als er geen medische indicatie is, en er dus geen klachten zijn die een MRI-onderzoek rechtvaardigen, mag een total bodyscan niet in Nederland. Via bedrijven als Prescan en PrivateScan kunnen mensen zich in Duitsland laten scannen. Het kost tussen de 750 en 3000 euro (afhankelijk van of je ook een maag- darmonderzoek laat doen, of een controle van de hartfunctie) – te betalen uit eigen zak.
Verzekering in gevaar
‘Veel mensen lijken te denken dat een individuele screening onschuldig is’, schrijft artsenorganisatie KNMG. ‘Maar men is zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s van zo’n onderzoek. Deze kunnen namelijk leiden tot foute uitkomsten en belastende vervolgonderzoeken. Ook de toegang tot verzekeringen kan in gevaar komen.’
Checklist
Denk je wel eens over een total bodyscan? Kijk dan eerst eens naar de vragen van deze checklist. Hiermee kun je eventuele problemen achteraf voorkomen.
- De informatie op de website van aanbieders als PreScan en PrivateScan is erg rooskleurig. BN’ers vertellen over hun – positieve – ervaringen, maar verhalen over mensen bij wie het loos alarm was (en misschien wel allerlei tests daarvoor moesten ondergaan) zijn er niet. Het is goed om in het achterhoofd te houden dat de informatie gekleurd is.
- Denk goed na over de motivatie: zoekt u geruststelling? Heeft u geen vertrouwen in de reguliere gezondheidszorg? Heeft u klachten? Het kunnen allemaal valide redenen zijn voor een bodyscan, maar soms is een bezoek aan uw eigen huisarts beter.
- Hoeveel geld wilt u uitgeven? Het minimumbedrag waarmee wordt geadverteerd dekt vaak bijvoorbeeld niet een inwendig onderzoek.
- Ook goed om te overwegen: wanneer gaat u met de uitslag naar de dokter? Doet u dat bijvoorbeeld bij een lichte afwijking, of alleen wanneer er aanwijzingen zijn voor een ernstiger aandoening?
- Mocht uit de scan komen dat het verstandig is uw levensstijl om te gooien (bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen), wilt u dat dan ook?
- Nederlandse artsen waarschuwen dat wanneer er iets gevonden wordt (bijvoorbeeld een goedaardige tumor) dit gevolgen kan hebben voor het afsluiten van een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij het afsluiten daarvan, moet u vaak aangeven of u weet heeft van bepaalde aandoeningen.