Hartleeftijd lager in nauwelijks twaalf weken

Becel heeft op basis van de Framingham Heart Study (van de Boston University) een test ontwikkeld die inzicht geeft in het effect van leefstijl en eetpatronen op de gezondheid van het hart, uitgedrukt in de Hartleeftijd. Driekwart van de Nederlanders van wie de Hartleeftijd hoger is dan de werkelijke leeftijd geeft aan dat zij daar iets aan wil veranderen. Herman Lamers was er één van en ging aan het werk. Zonder veel moeite, maar met succes.

Herman Lamers houdt van gezelligheid. En gezelligheid gaat al zijn hele leven gepaard met lekker eten en drinken. ‘’Mijn bourgondische leefstijl zorgt ervoor dat ik eens in de zoveel jaren een dieet moet volgen. Om een kilo of zes, zeven kwijt te raken en me weer fit te voelen.’’

Ook deze zomer voelde Herman Lamers – 62 jaar en 1.83 meter lang – zich pafferig en benaderde hij op de weegschaal de grens van 100 kilogram. ‘’Dat is zo’n magische grens, waardoor alarmbellen rinkelen.’’ Zijn dochter Annemiek wees hem op de online test over ‘Jouw Hartleeftijd’ en het speciale trainingsplan dat eraan gekoppeld zit. ‘’Precies op het juiste moment. Er moest iets gebeuren.’’

De digitale meting op www.hartleeftijd.nl zorgde allereerst voor ongeloof. ‘’Mijn Hartleeftijd bleek 80 jaar te zijn. Ik loop twee of drie keer per week hard, rook heel af en toe een sigaartje, maar vind zelf dat ik heel bewust met voeding omga en weet wat ik in mijn mond stop. Ik koop mijn vlees bij een goede slager, mijd junkfood en kom niet vaak in supermarkten. Dan is zo’n uitslag best schrikken. Dus daar wilde ik meer van weten.’’

Een week later zat hij met sportcoach Henk Gemser (het boegbeeld van de gezondheidscampagne) en diëtiste Thelma de Keijzer om de tafel. Hij was een van de vier uitverkorenen om het twaalf weken durende hulpprogramma te volgen, met ondersteuning van deze ervaren begeleiders. Na het intakegesprek kon het plan van aanpak worden opgesteld. ‘’Met mijn cholesterolgehalte was niets mis en ik hoefde ook niet veel meer te bewegen, hooguit wat rustiger en een keertje extra. Maar mijn bloeddruk kon wel flink naar beneden. Vooral door aanpassingen in het eten.’’

In zijn geval betekende dat dagelijks een glas melk, minder zout dus minder natrium en iets meer groente. Daarnaast ’s ochtends een boterham in plaats van alleen fruit, met voortaan een laagje margarine. ‘’Met dat laatste was ik al tien jaar eerder gestopt.’’ Herman - niet iemand die klakkeloos zaken aanneemt – deed wat was geadviseerd en raakte overtuigd. ‘’Ik begon me al snel een stuk energieker te voelen en na vier weken was ik al 3,5 kilo kwijt. Verder zocht ik op google wat er allemaal over bepaalde stoffen wordt gezegd. Over zoutgebruik hoef je mij nu niets meer te vertellen.’’

Wat Herman Lamers vooral beviel was het grote contrast met eerdere gezondheidsprogramma’s. ‘’Ik heb het eigenlijk heel gemakkelijk gehad. Het waren geen grote of extreme veranderingen. Zelfs een plotse verhuizing heeft me amper uit het nieuwe ritme gebracht.’’ Pluspunt was verder dat zijn begeleiders hem ook niet heel streng controleren. ‘’Een glas wijn of champagne als er iets te vieren valt, is niet verkeerd. Het gaat om de balans en de variatie.’’

Als geen ander beseft Lamers dat - nu zijn Hartleeftijd naar … is gezakt – er nog geen blijvend succes is. ‘’Pas na een half jaar of jaar verwacht ik dat de nieuwe eetgewoonten er helemaal ingesleten zijn. Dit is een goede basis geweest. Je kan ergens bewust van worden, maar er bewust van blijven is een ander verhaal.’’

Auteur