Wanneer een dierbare een gehoorapparaat nodig heeft
Gehoorverlies. Het overkomt ons op den duur bijna allemaal. Wereldwijd heeft één op de zes mensen last van hoorproblemen. Bij mensen boven de 60 jaar, is dit volgens de Nationale Hoorstichting zelfs één op de vier. Zelf hebben die mensen dat vaak niet in de gaten, omdat gehoorverlies zo geleidelijk gaat. Je partner merkt het meestal wél, en vrienden en familie ook. Maar hoe vertel je een dierbare dat ze hun gehoor moeten laten testen?
Verlies van gehoor gaat geleidelijk. Het gaat opvallen omdat iemand in je omgeving steeds vaker “wat zeg je?” roept en het volume van de TV of radio omhoog zet. Hij of zij lijkt het lastig te vinden om gesprekken te volgen. Dat geldt zeker als dat in rumoerige ruimtes is, zoals op een verjaardag of in een restaurant. Toch zullen de meeste mensen in eerste instantie ontkennen dat ze moeite hebben verschillende geluiden te onderscheiden.
"Anderen praten binnensmonds"
Het is natuurlijk niet vreemd dat het accepteren van gehoorverlies lastig is. Het is een proces, en ontkenning is daar de eerste fase van. Ter illustratie: gemiddeld krijgen Nederlanders een hoortoestel met 71 jaar. Daar gaat 7 jaar aan vooraf waarin de hoorproblemen eigenlijk al merkbaar zijn. Maar veel mensen ontkennen hun hoorproblemen liever dan met zo’n apparaatje in hun oor te lopen. Sommige mensen realiseren zich echt niet dat ze minder horen, anderen doen de grootst mogelijke moeite om zichzelf ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is ("Hij praat gewoon onduidelijk en mompelt teveel, geen wonder dat ik het niet versta"). En dat terwijl je moderne gehoorapparaten nauwelijks ziet.
Het lastige gesprek aangaan
Juist omdat het voor mensen zo moeilijk is om te accepteren dat ze minder horen, is het ook lastig voor anderen om met hen te praten over de achteruitgang van hun gehoor en mogelijke oplossingen daarvoor. Jammer, want het zoeken van hulp bij hoorproblemen zorgt op de langere termijn voor een veel betere levenskwaliteit. Het gesprek aangaan is dus echt nodig.
Behandeling van hoorproblemen verrijkt je leven
Zorg dat je zo’n gesprek langzaam inleidt, geef voorbeelden en probeer vooral begrip te tonen. Laat merken dat gehoorverlies normaal is en dat je het vooral voor hén vervelend vindt. Bedenk daarbij dat het voor je gesprekspartner een moeilijk onderwerp kan zijn. Als jij niet weet dát je gehoorverlies hebt, en je daar ineens frontaal mee geconfronteerd wordt, is ontkennen dat bezoek aan een audicien nodig is, de eerste neiging. Stel dus gerust en vertel dat een gehoorapparaat echt niet ouder maakt en tegenwoordig vrijwel onzichtbaar gedragen kan worden. In tegendeel; een gehoorapparaat heeft juist heel veel voordelen:
- Een van de grootste pluspunten van het dragen van een hoorapparaat is een rijker sociaal leven, omdat je weer in staat bent goed te communiceren met je familie en vrienden. Je staat er vaak niet bij stil, maar praten met een ober in een restaurant, het voeren van een telefoongesprek of zelfs even naar de supermarkt is met gehoorverlies een stuk lastiger (en miscommunicatie ligt op de loer). Ook je zelfredzaamheid wordt hierdoor groter.
- Je hebt meer energie, want je hoeft je niet overmatig te concentreren op ieder geluidje. Als je de hele dag enorm moet focussen, heeft dat vermoeidheid tot gevolg.
- Je bent alerter en je gevoel van veiligheid verbetert. Naast dat het leven van alledag een stuk makkelijker is als je goed hoort, scheelt het ook een stuk qua (gevoel van) veiligheid als je de omgevingsgeluiden goed kunt waarnemen. Denk aan het horen van aankomend verkeer.
3 minuten hoorcheck
De volgende stap is hen te overtuigen van het nut van een hoortest bij een audicien. Leg uit dat je merkt dat ze vaak aan mensen vragen dingen te herhalen en dat het een goed idee lijkt om eens na te kijken hoe het nu echt met het gehoor staat. Omdat de stap naar een audicien op dat moment misschien wat groot is, kun je voorstellen eerst samen een korte gehoorcheck te doen. Zo’n hoorcheck duurt slechts drie minuten. Jullie lopen simpelweg een audicien binnen als jullie in de buurt zijn. De meeste audiciens bieden ze aan. Zet één voor één de koptelefoon op en druk op de knop wanneer je het geluid op de tablet hoort. Als blijkt dat er inderdaad sprake van gehoorverlies is, is verder testen verstandig.
Mocht uit de snelle gehoorcheck nu blijken dat er inderdaad sprake is van gehoorhinder, dan is het een stuk makkelijker een dierbare te overtuigen een uitgebreide hoortest bij de audicien te doen. Tijdens zo’n - meestal gratis - hoortest zal het gehoor uitgebreid onderzocht worden in een aparte afgesloten ruimte met professionele meetapparatuur.