Zo staan je bloemen langer

Getty Images

Een gemiddeld boeket kost je al snel tussen de tien en twintig euro. Hartstikke zonde dus als de bloemen na een week al slap gaan hangen. Met deze tips geniet je langer van je boeket.

Voor een boeket goed en wel staat, zijn er verschillende handelingen te verrichten: een mooie vaas uitzoeken, stelen afsnijden, voeden. Het geheim van langlevende bloemen zit hem in details hiervan.

Geen rauwe bloemen

Een boeket begint bij de aankoop; de boeketten die je van een ander krijgt buiten beschouwing gelaten. Let er altijd op dat de bloemen vers zijn. Hier kun je voor zorgen door de bloemen op een betrouwbaar adres te kopen. De bloemen moeten dus vers zijn, maar ook niet te jong gesneden. Deze ‘rauwe’ bloemen kun je herkennen door de weinige kleur die ze hebben. Te jong afgesneden bloemen zullen nauwelijks groeien.

Schoon en vers

Oké, dan heb je de bloemen in huis. Wat nu? Waarschijnlijk zoek je eerst een vaas uit om ze in te doen. Doorzichtig of kleurrijk, het maakt niet zo veel uit. Wat wel belangrijk is, is dat de vaas goed schoon is. Vul de vaas ook alleen met vers water. Er moet minimaal 10 cm water in de vaas staan.

Verse wonden

Het afsnijden van bloemen is eigenlijk altijd de volgende handeling. Maar is het wel nodig? Het antwoord is simpel: het hoeft niet, maar het is voor bijna alle bloemen wel beter. Door stelen schuin af te snijden, maak je een verse wond in de bloemsteel, waardoor de bloem meer water kan opnemen. Dit is vooral goed als de bloemen al een tijdje uit het water zijn.

De amaryllis is een bloem waarvan je de steel bijvoorbeeld niet schuin hoeft af te snijden. Ook bij tulpen, hyacinten en bolbloemen is schuin afsnijden niet noodzakelijk.

Getty Images

Warm of koud

Sommige bloemen doen het beter als ze in koud water staan, andere gedijen beter in warm water. Vooral bloemen met een houtachtige steel – bijvoorbeeld seringen en rozen – profiteren van warm water. Hierdoor komt de sapstroom na het schuin afsnijden beter op gang. Tulpen, hyacinten en bolbloemen doen het daarentegen weer beter in koud water.

Voeding

Bij elk boeket krijg je een zakje met voeding (chrysal). Hiermee zorg je ervoor dat je boeket beter kan overleven in een vaas. Bedenk namelijk wel dat de bloemen al stervende zijn. En dan kan dat zakje voeding net het verschil maken: ze groeien beter en bloeien mooier. Zeker als je een gecombineerd boeket hebt, kun je het beste zorgen voor voeding die voor elke bloem geschikt is.

‘Natuurlijk’ groeien

Laat de bloemen zo natuurlijk mogelijk groeien. Zeker met koud weer gaan ze snel scheef groeien, en de neiging is dan groot om hier iets aan te doen. Bij tulpen en anemoontjes kan het bijvoorbeeld helpen om gaatje in de steel te prikken. Maar ook dit verricht geen wonderen, en het zal de bloem zeker niet langer laten leven.

Tips voor het combineren

Zet vooral niet te veel bloemen in een vaas; zorg dat ze de ruimte hebben om te groeien. Let er ook op dat je hyacinten en narcissen zo min mogelijk met andere bloemen combineert. Deze bloemen geven een soort slijm af aan het water, wat niet zo goed is voor andere bloemen. En anjers mogen niet in de nabijheid van fruit staan, daar kunnen ze niet tegen.

Tulpen

Tulpen vragen vaak om een andere aanpak dan andere bloemen. Zo kan het bij tulpen helpen om een koperen muntje in de vaas te gooien. Dan blijven ze langer mooi. Ook een schepje suiker in het water oplossen, zorgt ervoor dat tulpen langer mooi blijven. De laag water mag sowieso beperkter: met anderhalve centimeter moeten de tulpen meer moeite doen om in leven te blijven en gaan ze dus niet slap hangen. Houd dan wel goed in de gaten of er nog water in de vaas zit.

Bovendien kun je tulpen na aanschaf onder de kop doorprikken met een speld om ze niet te hard te laten groeien. En als ze gaan hangen, maak ze dan korter en laat ze een nacht opgerold in een krant in een vaas staan.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl