We vallen allemaal weleens, dat is niet te voorkomen. Maar als je dan toch valt, kun je met deze tips de schade aan je lijf zoveel mogelijk beperken.
Cursussen om veilig te leren vallen worden sinds januari 2024 vergoed door de zorgverzekeraars. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werk je dan bijvoorbeeld aan het verbeteren van je evenwicht, loopvaardigheid en spierkracht. Je leert niet alleen hoe je het vallen kunt voorkomen, maar ook hoe je je veilig en op een ontspannen manier kunt opvangen als je toch valt. Veel gemeentes bieden momenteel dit soort ‘valpreventie’ cursussen aan. Vraag ernaar bij je huisarts.
De heup-airbag
Een heup-airbag helpt om te voorkomen dat je je heup breekt bij een val. Het is een soort onzichtbare riem die je onder je kleding draagt. Door middel van bewegingssensoren bepaalt de riem of je in balans bent of niet. Op basis daarvan wordt de airbag in minder dan een seconde opgeblazen om je val te breken. De prijs van deze airbags? Tussen de 500 en 700 euro.
De fietsairbag
Een fietshelm beschermt je hoofd als je bang bent om met de fiets te vallen. Nog niet heel bekend zijn de fietsairbags die je om je nek draagt, waardoor je hoofd extra beschermd is. De ANWB testte één van de fietsairbags, namelijk Hövding fietsairbag en constateerde dat deze airbag bij valpartijen het hoofd ‘optimaal beschermt’ tegen hoofdletsel. In de praktijk zitten er nog wel wat haken en ogen aan. Het is gedoe om de airbag te activeren, de accu moet opgelaten zijn en de kraag is nogal hard in je nek. Je leest er hier meer over.
De Heupbeschermer
Een heupbeschermer is een soort onderbroek. In de onderbroek zit schokbrekend of schokdempend materiaal waardoor je val wordt gebroken. Hierdoor verklein je de kans op een gebroken heup. De heupbeschermer of hipshield kost tussen de dertig en vijftig euro. De beschermer is verkrijgbaar in verschillende maten. Voor mannen en vrouwen.
Een Valkussen
Val je ’s nachts weleens uit bed? Dat is heel onplezierig en pijnlijk, en ook lastig te voorkomen. In zo’n geval kan een valkussen heel handig zijn en uitkomst bieden. Je kunt het kussen naast je bed op de grond leggen. Omdat er een handvat aan zit, is het kussen makkelijk te verplaatsen en dat is natuurlijk hard nodig als je bijvoorbeeld ’s nachts uit bed komt. Dan wil je niet vallen over je eigen valkussen.
Vitamine D
Vitamine D speelt een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking, een verminderde afweer, zwakkere spieren en een slechter evenwichtsgevoel. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt via zonlicht zelf vitamine D aan. Maar vitamine D zit ook in ons eten, bijvoorbeeld in vette vis. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D via een supplement te nemen. Vitamine D is te koop bij de drogist. Het voedingscentrum adviseert voor ouderen (70+) een dagelijks supplement van 20 microgram.
Personenalarmering
Met een personenalarm kun je anderen waarschuwen als er binnenshuis iets met je aan de hand is. Met een knop die je om je nek draagt of als horloge om je pols, alarmeer je een alarmcentrale op afstand of één van je mantelzorgers. Je voorkomt hiermee dat je bijvoorbeeld na een val urenlang op de grond ligt, zonder dat iemand je komt helpen. Een goed werkend personenalarm is een geruststellende gedachte, zowel voor je familieleden als voor jezelf. Meer informatie over personenalarmering vind je hier.