De meeste verpleeghuizen in Nederland hebben niet direct een beschikbare kamer. Wie een indicatie krijgt voor verpleeghuiszorg, belandt daarom eerst op een wachtlijst. Op die wachtlijst krijg je een zogenaamde status toegekend. Die status zegt iets over hoe dringend je situatie is en waarom je op die wachtlijst staat.
Een indicatie aanvragen
Voordat je je kunt inschrijven bij een verpleeghuis, heb je een indicatie nodig voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Je huisarts of wijkverpleegkundige kan deze indicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vervolgens komt er een medewerker van het CIZ langs voor een gesprek om te beoordelen of je in aanmerking komt voor deze indicatie.
De wachtlijst
Bij het aanvragen van de indicatie vraagt de medewerker van het CIZ welke verpleeghuis je voorkeur heeft. Daarna neemt dat betreffende verpleeghuis (of de organisatie erachter) contact met je op. Als er niet direct een kamer beschikbaar is, kom je op de wachtlijst te staan. Zo’n wachtlijst kent vier verschillende zogenaamde wachtstatussen: 'urgent plaatsen', 'actief plaatsen', 'wacht op voorkeur' en 'wacht uit voorzorg'. Deze statussen geven aan hoe dringend je zorg nodig hebt en spelen een rol in het toekennen van zorgplaatsen.
Het bepalen van jouw status
De medewerker van de zorgaanbieder of het verpleeghuis bespreekt de mogelijkheden en bepaalt - in overleg met jou - welke status het beste bij jouw situatie past. Je kunt zelf ook aangeven welke aanvullende gegevens relevant zijn voor de wachtlijst. Is er thuis een crisissituatie? Krijg je nu niet de zorg die je nodig hebt? Of red je het nog wel even thuis maar maak je je zorgen over de toekomst? En welke zorg is er nodig als direct verhuizen naar een instelling niet mogelijk is?
Er zijn vier statussen:
Urgent Plaatsen: je moet zo snel mogelijk opgenomen worden.
Actief Plaatsen: je kunt nog even wachten (maximaal 6 maanden), maar niet te lang.
Wacht op Voorkeur: je wilt graag wachten op de plek van je voorkeur
Wacht uit Voorzorg: je wilt nu nog niet opgenomen worden.
Veranderingen in jouw status
Een status is niet in beton gegoten, maar kan veranderen als je gezondheidssituatie verandert. Als jouw situatie bijvoorbeeld verslechtert, kan dit leiden tot een aanpassing van de wachtstatus, in overleg met de zorginstelling.
Verhuizen naar een ander verpleeghuis
Als je verhuist naar een verpleeghuis dat niet jouw voorkeur heeft, kun je nog steeds op de wachtlijst blijven staan voor een plek in jouw favoriete verpleeghuis. Op die manier behoud je de mogelijkheid om alsnog te verhuizen naar jouw gewenste locatie.
Verhuizen met jouw partner
Als jij en jouw partner beiden een Wlz-indicatie hebben en niet direct zorg nodig hebben, kunnen jullie samen op de wachtlijst komen te staan. Ook kunnen jullie aangeven dat jullie graag samen willen worden opgenomen in een verpleeghuis. Als een van jullie geen Wlz-indicatie heeft maar wel wil meeverhuizen, kun je dit aanvragen bij het CIZ.