Hoe kom ik aan een zorgindicatie?

Fietsen in de winter oudere dame met fiets buitenlucht
Getty Images

Soms is 24-uurszorg onvermijdelijk en hard nodig. Voor deze vorm van intensieve zorg is een indicatie nodig vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Als je die indicatie krijgt, kun je vervolgens de zorg die je nodig hebt, gaan regelen.

Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat het vaak om zorg met verblijf in een instelling zoals een verpleeghuis. Maar je kunt ook thuis blijven wonen als je dat liever wilt. Om in aanmerking te komen voor deze zorg moet je vanwege een ziekte of aandoening 24-uurszorg of permanent toezicht nodig hebben. Een voorbeeld is iemand die aan dementie lijdt. Op een gegeven moment is thuis wonen eigenlijk geen optie meer omdat er voortdurend begeleiding en verzorging nodig is.

Hoe wordt de zorg vastgesteld?

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) beoordeelt welke zorg en hoeveel zorg er nodig is. Dat wordt vervolgens vastgelegd in een indicatiebesluit. Dit besluit is essentieel voor het aanvragen en ontvangen van de benodigde zorg. En zelfs als  je in een particulier verpleeghuis een plek zoekt (en kunt betalen) is zo’n indicatie in principe ook nodig.

Hoe vraag je een zorgindicatie aan?

Je kunt een zorgindicatie aanvragen via je huisarts of wijkverpleegkundige. Zij kunnen je ondersteunen bij het aanvraagproces en de benodigde documenten verzamelen. Je kunt ook overwegen om een cliëntondersteuner in te schakelen. Bij dementie kan de casemanager ondersteuning bieden. Mantelzorgers kunnen eventueel hulp vragen aan een mantelzorgmakelaar. Deze professionals staan klaar om je door het aanvraagproces te leiden en ervoor te zorgen dat je alle benodigde ondersteuning krijgt.

Welke informatie wil het CIZ hebben? 

Een aanzienlijk deel van de aanvragen bij het CIZ is niet compleet, wat leidt tot vertragingen. Je aanvraag moet bestaan uit:
 
•    Een volledig ingevuld aanvraagformulier.
•    Een kopie van een machtigingsformulier als je de aanvraag niet voor jezelf doet. 
•    Voor gedwongen opnames onder de Wet Zorg en dwang (Wzd) is een rechterlijke machtiging vereist, die eveneens via het CIZ aangevraagd wordt.
•    Gegevens van de zorgverzekeraar.
•    Medische documentatie over ziekte en ziekteverloop, ondertekend door een bevoegde arts of behandelaar.
•    Afhankelijk van de situatie kan aanvullende documentatie nodig zijn, zoals bij dementie. Raadpleeg de CIZ-website voor specifieke vereisten per situatie.

Wat staat er in het indicatiebesluit?

Binnen zes weken na de aanvraag ontvang je een brief met daarin het zorgprofiel waar je recht op hebt, inclusief de ingangsdatum van de zorg. Het CIZ stuurt dit besluit door naar het zorgkantoor in jouw regio, dat vervolgens de Wlz-zorg regelt.

Wat als je geen indicatie krijgt?

Als je geen indicatie krijgt, zal het CIZ je adviseren over alternatieve zorgmogelijkheden, zoals voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of vergoedingen vanuit de zorgverzekeraar.

Thuis blijven wonen

Je kunt er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met Wlz-zorg, mits dit 'doelmatig en verantwoord' is. Het zorgkantoor beslist uiteindelijk of zorg thuis haalbaar is.

Kosten

Voor de zorg die je ontvangt, betaal je maandelijks een eigen bijdrage. Deze bijdrage kun je berekenen op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
 

Auteur