Als je voor iemand zorgt en tegelijkertijd een uitkering ontvangt, moet je weten welke regels er zijn. Daarmee voorkom je, dat je je uitkering in gevaar komt.
Uitzonderingen op de sollicitatieplicht
Ontvang je een WW-uitkering (werkeloosheidsuitkering) en zorg je intensief voor een naaste? Dan kun je bij het UWV een tijdelijke vrijstelling van je sollicitatieplicht aanvragen. Deze zorg moet dan wel zó intensief zijn, dat die (tijdelijk) niet de combineren valt met een baan. Als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met het UWV.
Langere uitkeringsduur door mantelzorg
Als je een WW- of WIA-uitkering ontvangt en al mantelzorger was voordat je werkloos of arbeidsongeschikt werd, kun je mogelijk langer recht hebben op je uitkering. Dit hangt af van je arbeidsverleden. Als je betaald kreeg voor je mantelzorgtaken uit een persoonsgebonden budget, kunnen die jaren gedeeltelijk meetellen voor je arbeidsverleden. Dit heet het mantelzorgforfait. Check de voorwaarden goed, want er zijn specifieke regels van toepassing.
Bescherming van je bijstandsuitkering
Ga je samenwonen met degene voor wie je zorgt en ontvang je een bijstandsuitkering? Normaal gesproken wordt je uitkering dan verlaagd omdat jullie één huishouden gaan vormen. Dat heet de kostendelersnorm. Echter, in sommige gevallen kan de gemeente besluiten om deze norm niet toe te passen. Vraag ernaar bij de gemeente. Misschien kom je zelfs in aanmerking voor bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is een vergoeding voor extra kosten of hoge kosten die je zelf niet kunt betalen. Bijvoorbeeld voor een kapotte wasmachine of koelkast of een medische behandeling. Je gemeente bepaalt of je voor bijzondere bijstand in aanmerking komt.
Vrijstelling van sollicitatieplicht in de bijstand
Als bijstandsgerechtigde ben je verplicht te solliciteren. Sommige gemeenten maken echter een uitzondering voor mantelzorgers en vrijwaarden hen van deze plicht. Neem contact op met je gemeente om te zien of je hiervoor in aanmerking komt.
Tegenprestatie niet nodig voor mantelzorgers
Gemeenten kunnen van bijstandsgerechtigden een tegenprestatie verlangen, zoals vrijwilligerswerk of op een andere manier iets nuttigs doen voor de samenleving. Maar mantelzorg is al een waardevolle bijdrage. Daarom vragen veel gemeenten geen extra tegenprestatie van mantelzorgers. Informeer bij je eigen gemeente hoe dit geregeld is.