Een e-bike onder de €1000?

Getty Images

Bijna twee derde van de (potentiële) gebruikers van een e-bike vindt de prijs een van de belangrijkste factoren bij de aanschaf van een e-bike. Voor twee derde van hen is 1000 euro het maximale bedrag dat zij hieraan willen uitgeven. Maar is zo’n ‘goedkope’ e-bike wel een goed idee?

Nu de elektrische fiets gemeengoed is geworden in het fietsbeeld van Nederland, is er een gigantisch aanbod van verschillende merken en modellen op de markt gekomen: van zeven- à achthonderd euro tot ver in de duizenden.
Waar koop je een goedkope e-bike?

Sommige supermarkten, bouwmarkten en webshops, maar soms ook fietsenwinkels adverteren weleens met e-bikes van rond de 1000 euro. Laten we vooropstellen dat dit lang niet altijd betekent dat je een slecht product in huis haalt. Wat je echter wel moet bedenken, is dat het vaak onbekende of minder bekende merken zijn. Verwacht voor die prijs dus geen Gazelle, Koga, Qwic of Stella. Het zijn bijvoorbeeld fietsen die met enorme partijen tegelijk in het buitenland zijn gekocht.
Waar moet je rekening mee houden?

Voor de aanschaf van een goedkope elektrische fiets gelden over het algemeen dezelfde aandachtspunten als voor een duurdere fiets, maar er zijn nog wel een paar extra zaken waar je aan moet denken:

  • Waar kun je met de fiets terecht voor onderhoud? Soms heeft de verkopende partij afspraken gemaakt met een reparateur, maar vaak is dit niet het geval. Controleer in dat geval of je dit bij je vaste fietsenmaker kunt laten doen.
  • Is de fiets al rijklaar of moet je zelf nog onderdelen monteren/afstellen?
  • Is het een fiets die ook bij reguliere fietsenwinkels te koop is? Zo ja, kijk dan naar het prijsverschil en probeer na te gaan waar een eventueel verschil in zit.

Verschil met duurdere fietsen

Het prijsverschil met duurdere fietsen komt ergens vandaan. Dit heeft voor een deel te maken met de kwaliteit van de gebruikte materialen, die bij duurdere fietsen doorgaans toch wat hoger is. Ook hebben goedkopere modellen vaak een wat kariger display en geen of minder vering. Je ziet in de goedkopere prijsklasse ook meer voorwielmotoren, en onder zware omstandigheden bieden de fietsen net wat minder ondersteuning dan hun duurdere tegenhangers.

Conclusie: een goed idee?

Maken bovenstaande punten de aankoop van een goedkope e-bike een slecht idee? Dat hoeft zeker niet, er zijn alleen wat meer dingen waar je bij aankoop op moet letten. Het is hierbij dus nog belangrijker om te bedenken waar je de fiets voor wilt gebruiken en wat voor afstanden je ermee wilt fietsen. Maar als je weet waar je op moet letten, dan is zo’n fiets een goede manier om kennis te maken met een e-bike of om een fiets erbij te kopen.

Bronnen: Elektrabikes & Consumentenbond

Auteur